latinica  ћирилица
27/07/2024 |  12:39 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Како се рођени Мостарац заљубио у Требиње (ВИДЕО)

Да бисмо испричали још једну занимљиву причу о Требињу, отићи ћемо накратко у Мостар. Зато што је један рођени Мостарац толико заљубљен у Требиње да ради нешто што вјероватно не ради нити један Требињац- прикупља исјечке из новина о Требињу и до сада је направио збирку од неколико хиљада текстова.
Златко Сердаревић - Фото: РТРС
Златко СердаревићФото: РТРС

Златко Сердаревић је новинар, публициста, један од оних хроничара старог кова који препознају дух свог града и вриједно биљеже све оно што је важно сада или што би некоме могло бити важно некада у будућности. Али не ради то Златко самао када је ријеч о његовом вољеном Мостару: прије десетак година почео је да из дневних новина прикупља све текстове које нађе о Требињу.

- Требиње као град мене импресионира својом љепотом културом, толико садржајаима. Град који је узор за све друге градове у Херцеговини па чак и за Мостар - рекао је Златко Сердаревић, новинар и публициста из Мостара.

Златко је до сада сакупио неколико фасцикли новинских исјечака и то само из четири листа које може купити у Мостару - Аваза, Ослобођења, Вечерњег листа и Независних новина.

- Ја имам емоције према Требињу још од прије рата, а сад ово што радим хтио сам да упоредим мој Мостар и Требиње па се некад упитам: "Види како Требиње може, а ми не можемо". Требиње има живот и сарджаје као пуно већи градови - истакао је Сердаревић.

Златко увијек радо долази у Требиње, али не толико колико би желио. Намјерава да, када нађе времена, своју занимљиву збирку на неки начин систематизује и укоричи, те да поклони музеју у Требињу или градоначелнику. Каже, можда ће некоме некада требати.

- Биће надам се прилике да то поклоним, и без икаквог интереса могу да дам све похвале градоначелнику Ћурићу који одлично води град - додао је Сердаревић.

Наравно да Златко има огромну збирку текстова и о свом вољеном Мостару, још обимнију, старију и разноврснију од ове Требињске. И даље вриједно биљежи и прикупља све оно што сматра да је занимљиво за оба града . Надамо се да ће у његовима збиркама бити што више добрих и лијепих вијести, а можда ће његов примјер дати идеју и некоме у самом Требињу да уради нешто слично.