latinica  ћирилица
27/07/2024 |  09:21 | Аутор: СРНА

Савић: Острашћеним саопштењем Марфи показао да се савршено уклопио у сарајевску чаршију

Савјетник предсједника Републике Српске Бојан Савић изјавио је да је амерички амбасадор Мајкл Марфи злоупотријебио мандат амбасадора у БиХ на најгори и најприземнији начин, отворено испољавајући невјероватну количину болесне мржње према српском народу, Републици Српској и њеном руководству само зато што су поштовали Дејтонски споразум и нису дозволили развлашћивање Републике Српске, чиме су га потпуно демаскирали и декласирали.
Бојан Савић - Фото: Уступљена фотографија
Бојан СавићФото: Уступљена фотографија

- Марфијева реторика, као и срамна, дилетантска, острашћена и фолирантска саопштења немају ниједне додирне тачке са дипломатијом и звањем амбасадора. Његов мандат у БиХ је тотални промашај, јер је ријеч о особи која се грешком нашла на веома одговорној и уваженој позицији - истакао је Савић.

Реагујући на јучерашње саопштење Мајкла Марфија у којем је навео да "санкционисани појединци" воде Републику Српску као, како каже, породични посао, упитавши шта је са потребама грађана Републике Српске, те се дотакао и породице предсједника Милорада Додика, Савић је рекао да је Марфи овим саопштењем ко зна који пут показао да је све друго, осим дипломата, чиме је превазишао сам себе у мржњи према свему што је српско.

- Његово понашање, теме којима се бави, рјечник који користи не само да није дипломатски, већ класичан примјер рјечника својственог сарајевској чаршији, у коју се Марфи савршено уклопио. Свакодневним објављивањем саопштења и објавама на друштвеним мрежама, тај такозвани дипломата све више брука земљу из које је дошао и из дана у дан потврђује да је само једна велика срамота за САД - констатовао је Савић.

Према његовим ријечима, Марфијеви изливи разних фрустрација резултат су његовог огорчења, очаја и немоћи што мора да се врати у САД поражен управо од оних које највише напада, јер му нису дозволили да оствари своје намјере и жеље којих је било много - од постављања својих послушника на чело Српске, па до отимања српске имовине, укидања ентитета и стварања унитарне БиХ.

- Оно што ми је у овом посљедњем Марфијевом памфлету запарало уши, поред свих гадости које је навео заједно са својим бошњачким сарадницима у америчко-сарајевској амбасади, јесте његова тобожња брига за Републику Српску - истакао је Савић.

Он је нагласио да је Марфи цијели амбасадорски мандат посветио српском народу и Републици Српској, њеном статусу, Уставу, законима, финансијама, "заборављајући" да Република Српска прва у БиХ формира власт након избора и има свог легално и легитимно изабраног предсједника, којем народ већ деценијама указује повјерење, премијера, министре финансија и правде, посланике у Народној скупштини, тако да им није потребан амерички такозвани дипломата.

- Али, ако већ има толику жељу да се бави политиком, препоручио бих му да се мане дипломатије, јер му заиста не иде, те формира странку у ФБиХ и кандидује се за предсједника тог ентитета или, с обзиром на његово политичко неискуство и аматеризам, за градоначелника Сарајева. Ипак, то је његов максимум који, можда, може досегнути, једино ако га не прецјењујем, али онда има могућност да се кандидује за предсједника мјесне заједнице или кућног савјета у њему омиљеној касаби - поручио је Савић.