latinica  ћирилица
27/07/2024 |  14:26 ⇒ 15:19 | Аутор: РТРС

Служена литургија и положено цвијеће на гроб Слободана Стојановића

У храму Светог Авакума у Дрињачи код Зворника обиљежена је друга годишњица од канонизације Слободана Стојановића, дјечака, који је свирепо убијен у августу 1992-е године. Служен је и помен за овог новомученика и све страдале Србе у Одбрамбено отаџбинском рату.
Зворник - сјећање - Фото: СРНА
Зворник - сјећањеФото: СРНА

Дванаестогодишњег Слободана Стојановића убила је у јулу 1992. године у насељу Каменица код Зворника Елфета Весели, припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље и Каменица такозване Армије БиХ.

- Мали Слободан је опомена и земаљским судовима да преиспитају своје одлуке. Да виде да ли на том кантару којим вагају постоје другачији тегови за српски народ а другачији тегови за друге народе - каже протојереј Марко Данојловић. 

Слободан Стојановић је страдао када се, након што је избјегао са родитељима, вратио у своје село Каменицу да одвеже пса који је у дворишту остао везан. Слободан се више никад није вратио.

- Заборавити наравно не смијемо али морамо даље наставити, радити, трудити се , чувати нашу Републику Српску. Јер бројни наши суграђани дали су животи за Републику Српску и наша обавеза је да је даље чувамо - поручио је Боран Ивановић, градоначелник Зворника.

Његово тијело пронађено је у јами у засеоку Бајрићи у Новом Селу код Зворника, а идентификован је ДНК анализом, након чега је сахрањен на гробљу у Дрињачи.

Према налазима патолога Зорана Станковића, дијете је свирепо убијено, стомак му био пререзан у облику крста и имао је видне повреде главе.

За свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића, које је почињено 1992. године, у првостепеном поступку осуђена је Елфета Весели на десет година затвора, да би другостепеном пресудом, која је изречена децембра 2019. године, Апелационо веће суда БиХ повећало казну на тринаест година затвора.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина, по избијању грађанског рата Елфета Весели придружила се јединици Насера Орића, учествујући у диверзантским акцијама муслиманских снага у Подрињу.

Након рата отишла је у Швајцарску гдје је провела 20 година, избегавајући правду.