latinica  ћирилица
27/07/2024 |  16:18 ⇒ 21:43 | Аутор: СРНА

Видовић: Незванично састајање са агентима друге државе у многим земљама кривично дјело

Замјеник предсједника Уједињене Српске Синиша Видовић оцијенио је да није нормално да се званичници било које државе састају незванично и по буџацима са агентима друге државе, те да је то у многим државама кривично дјело.
Синиша Видовић (Фото: Facebook) -
Синиша Видовић (Фото: Facebook)

Коментаришући изјаву амбасадора БиХ у Србији Александра Врањеша да америчка, британска и њемачка амбасада у Сарајеву воде у име својих држава хибридни рат против Републике Српске, што се огледа кроз њихово недипломатско понашање, санкције и политички притисак, Видовић је рекао да тај рат све више прелази у отворени напад против Републике Српске.

- Нама су уведене санкције без објашњења и разлога. Људи остају без посла, урушавају нам систем, подривају напредак. Наравно да ћемо да се бранимо", поручио је Видовић, преноси портал "Banjaluka.net".

Видовић је констатовао да то што у Републици Српској нема званичне службе државне безбједности, осим Министарства унутрашњих послова, не значи да не треба да се брани од саботажа и деструкција.

Он је додао да Република Српска нема ни војску, али постоји велики број невладиних организација које се финансирају страним средствима.

- Ко не види у овоме опасност нека још једном размисли. На крају, да Врањеш није погодио у суштину проблема, не би се већ три дана спиновало и водила кампања против њега од оних новинара и аналитичара који живе од дотација америчке Амбасаде с циљем да га по сваку цијену дискредитују - закључио је Видовић.

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш оцијенио је раније за Срну да је потпуно јасно да Амбасада САД у Сарајеву, заједно са британском и њемачком амбасадом, воде у име својих држава хибридни рат против Републике Српске, што се огледа кроз њихово недипломатско понашање, санкције и политички притисак, те додао да се таквом дјеловању Српска може и мора одупријети.

- Једна од могућности је увођење новог кривичног дјела у Кривични законик Републике Српске којим би се санкционисала свака комуникација са представницима амбасада, међународних организација и страних држава, које би Народна скуштина Републике Српске дефинисала као стране организације и лица која учествују у активностима против уставног, правног и економског поретка Републике Српске - нагласио је Врањеш.