latinica  ћирилица
27/07/2024 |  15:03 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Уз војне почасти сахрањени посмртни остаци пилота ВРС Остоје Остојића

Уз војне почасти и почасну паљбу данас су у Добоју сахрањени посмртни остаци пилота Војске Републике Српске Остоје Остојића /30/ из Предрага код Завидовића, који се био у хеликоптеру обореном 18. септембра 1992. године код Станара.
Добој - сахрана Остоје Остојића - Фото: СРНА
Добој - сахрана Остоје ОстојићаФото: СРНА

Херој над херојима, тако тридесетогодишњег Остоју Остојића описују они који су га познавали. Био је неустрашив у намјери да помогне свом народу и сачува Српску. Из родног села Предражићи код Завидовића 22. јуна 1992. године спасио је више десетина мјештана.

18. августа 1992. године Остоја је кренуо из Бањалуке у Добој по родни лист, јер је имао намјеру да се жени, али на том путу зауставиле су га јединице ХВО-а. Због лоше видљивости пилот хеликоптера је код Станара прешао линију фронта, а са друге стране су га дочекале јединице ХВО-а и обориле.

У хеликоптеру су заједно са Остојићем 18. августа 1992. године погинули и чланови посаде Душан Павловић, Жељко Зорић и Драган Поповић. Погинули су и пилоти Жељко Радаковић и Зоран Гајица, који су требали да преузму смјену, као и једна жена цивил.

ОФФ 3: Ваздухопловне снаге Војске Републике Српске током Одбрамбено-отаџбинског рата превезле су више од 17.000 рањених и повријеђених. У одбрани Српске током рата погинуо је 61 припадник ове јединице.