latinica  ћирилица
26/07/2024 |  18:31 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Напад из Хрватске на ријеку Уну - грађани огорчени (ВИДЕО)

Док траје процес изградње складишта радио-активног отпада код Двора, у непосредној близини Новог Града, Хрватска гради мини хидроелектране на врелу Уне у Доњој Суваји.
Ријека Уна - Фото: РТРС
Ријека УнаФото: РТРС

Дио мјештана овог већински српског села остао је без воде. Из Републике Српске најављују да ће о свему обавијестити међународне институције надлежне за прекогранично загађење, јер Уна у БиХ улази двадесетак километара низводно.

Градилиште само 150 метара низводно од извора једне од најљепших европских ријека. Подручје врела Уне у Доњој Суваји код Грачаца уништава градња хидроелектране. И Срби старосједиоци и Хрвати власници викендица су против. Организовали су и протесте, али изградњу нису спријечили.

Водоток је замућен, а дио насеља остао је без воде због прекида цијеви.

Инвеститор је предузеће Пипра, за које мјештани кажу да му је порески број непостојећи. Мјесто изградње посјетила је инспекција. Извјештаја још нема.

- Постоји проблем око продужетка грађевинске дозволе. Грађевинска дозвола није на вријеме продужена, каснила је пар дана. Да ли то може узроковати, према вашом сазнањима, обустављање пројекта? Да, наравно, законска норма није испоштовна - каже Небојша Рађеновић, замјеник начелника Грачаца из реда српске националне мањине.

Милорад Декић из Доње Суваје каже да је фирма регистрована на адреси Доња Суваја 66, на којој је кућа Маринка Векића.

- Његов син Ацо је доживио благи шок кад је сазнао, зато што нико није дао дозволу - каже Декић.

За пројекат није била потребна студија утицаја на животну средину, јер је захтјев за изградњу поднесен прије 11 година, када је у Хрватској на снази био мање строг закон. Врело Уне је заштићени хидролошки споменик природе и дио мреже заштићених подручја Европске уније.

- Послије пар километара ријечног тока налази се Национионални парк Уна у БиХ и ријека је на неки начин својим већим током у нашој земљи, али девастације и утицај на биодиверзитет је низводно, тако да ће имати посљедице и на нашој територији - наводи Владимир Топић из бањалучког Центра за животну средину.

Иако Уна у БиХ улази двадесетак километара од врела, радови се изводе без процјене прекограничног утицаја. Из Министарства просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске најављују да ће о томе обавијестити међународне институције.

- Институције Републике Хрватске својим понашањем у случају Трговске горе и сада нечињењем, у случају девастације врела Уне, показују да не поштују ни међународне обавезе које су потписивањем конвенција прихватили ни стандарде које би, као земља чланица Европске Уније, морали поштовати - речено је из Министарства.

Извор Уне са 248 метара један је од најдубљих у Европи. Уна је једна од најзначајнијих балканских ријека када је ријеч о хидролошким и геолошким особинама и богатству живог свијета. Мјештани желе развој туризма, а не уништење.