latinica  ћирилица
26/07/2024 |  18:24 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Демократија на амерички начин - због санкција 80 радника остаје без посла (ВИДЕО)

Осамдесет запослених на УНА телевизији у Републици Српској, Федерацији БиХ, Црној Гори и Сјеверној Македонији остаје без посла, јер се овај медиј гаси због америчких санкција и отежаног пословања. Тиме је угрожена егзистенција радника и њихових породица.
УНА ТВ (фото: una.ba) -
УНА ТВ (фото: una.ba)

Данас о томе америчка Амбасада не говори, али не пропушта прилику да се огласи против санкционисаних појединаца и забринуто у свом саопштењу пита "шта је са потребама грађана?".

Да је њихова брига искрена питамо да ли би бринули за велики број оних који ће гашењем једног медија као посљедице њихових санкција, од 1. августа остати без радног мјеста и на улици?

Када сте новинар и правите дневне извјештаје ријетко помислите да би ви могли бити дио неке вијести, али управо се то десило запосленим на УНА Телевизији. Не својом кривицом, постали су тема у медијима код нас и региону. Професионалност, објективност и сва остала новинарска начела нису интересовала америчке демократе када су уводили санкције предузећима, па и медијима у Српској. Нису их интересовала ни основна људска права ни слобода говора за коју се здушно залажу. Тако ће новинарке УНА телевизије Данина Ракита и Лејла Џин и њихових осамдесет колега из Српске и региона од 1. августа морати да траже ново радно мјесто, јер се медиј у којем су запослени гаси због америчких санкција.

- Колико год да се питамо зашто, тешко је сад наћи одговор, управо из разлога што сматрамо да смо ми свој посао радили професионално, без притиска и сваки наш задатак је био одрађен максимално професионално - каже Ракита.

Њена колегиница Лејла Џин каже да су се сви новинари репортери трудили и радом доказали да су професионални.

Да ли ће, како и када запослени из овог медија наћи нови посао, питају у Удружењу новинара Републике Српске. Сматрају да они који су уводили санкције нису размишљали да без мјесечних примања могу оставе велики број радника. Нису размишљали или им је то био циљ?

- Они који нам најгласније говоре о поштовању људских права и слободи медија, то све крше. Директна посљедица америчких санкција јесте гашење УНА ТВ. Када причате са тим људима, колегама, они кажу да им мјесечна зарада служи за животне потребе - каже Мира Костовић из Удружења новинара Републиек Српске.

Реаговали су и у Удружењу БХ новинари на вијест да радници УНА Телевизије остају без посла. Додуше, не тако гласно као на примјер у случају увођења клевете у Кривични законик Републике Српске, али предсједник овог Удружења Марко Дивковић дао је подршку запосленим на УНА телевизији.

- За сада немамо никакакв посебан став, осим да нам је жао кад било ко од колега остане без посла. Увијек ће највише и у овим санкционисаним комерцијалним фирмама највише настрадати запослени - рекао је Дивковић.

Руководство УНА Телевизије јавности је саопштењем потврдило да се овај медиј гаси у БиХ, Црној Гори и Сјеверној Македонији због отежаног пословања након увођења америчких санкција. Главни и одговорни уредник Дубравка Гајић није била расположена за изјаву пред камером.