latinica  ћирилица
25/07/2024 |  15:57 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Кошарац: Изузетно опасна нова подвала политичког Сарајева

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да је изузетно опасна нова подвала политичког Сарајева, које покушава да лоптицу одговорности за блокаду ЕУ пута пребаци са Федерације БиХ на Републику Српску, оспоравајући механизам координације, а који је потврда да БиХ може функционисати искључиво као дејтонска структура и препрека је централизацији ове земље.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- У тој перфидној игри сада покушавају да проблематизују механизам координације како би скренули пажњу са чињенице да је европски пут успорен и блокиран због унутарбошњачког обрачуна "Тројке" и СДА - указао је Кошарац.

Он је нагласио да је механизам координације једино могуће рјешење за кретање ка ЕУ, јер одражава уставну структуру БиХ.

Кошарац је навео да је проблем у нефункционалности ФБиХ, а они неосновано нападају механизам координације.

- Располажемо сазнањима да ће се оспоравању механизма координације придружити и недобронамјерни двојац Марфи и Шмит, у намјери да све процесе у ЕУ интеграцијама централизују на ниво БиХ. То им неће проћи! Нема централизације! - поручио је Кошарац.

Он је на друштвеној мрежи Инстаграм навео да механизам координације није проблематичан у било којем сегменту - већина надлежности је на Српској, ФБиХ и кантонима у односу на заједнички ниво.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- Нећемо одустати од овог механизма, јер он гарантује уважавање надлежности свих нивоа власти како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом, Уставом и законима. Механизмом координације обезбиједили смо да Република Српска не може бити прегласана и да мора бити видљива у процесу ЕУ интеграција. Не насједамо на сарајевске лажи и манипулације о томе да је механизам координације споран. Сасвим супротно, он је потврда да БиХ може функционисати искључиво као дејтонска структура и препрека је централизацији ове земље - навео је Кошарац.

Он је рекао да неће бити допуштено урушавање Републике Српске, њеног уставног капацитета и надлежности.

- Нека унутрашње проблеме у односу ФБиХ и кантона рјешавају како год желе, то нас не занима. Нема централизације, нити било каквог кретања без уважавања уставних надлежности и механизма координације. То је црвена линија испод које нећемо ићи - истакао је Кошарац.