latinica  ћирилица
25/07/2024 |  19:41 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Због Реформске агенде избио "рат" међу бошњачким политичарима (ВИДЕО)

Бојно поље на политичкој сцени у Федерацији БиХ на релацији "Тројка" - СДА. Рушење Реформске агенде од стране четири кантонална премијера у ФБиХ, предвођена СДА, је равно рушењу Априлског пакета. Овако су странке "Тројке" одговориле на блокаду европског пута и 70 милиона евра које је БиХ требало да добије као бесповратну помоћ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Све ово је показатељ слабости и проблема на политичкој сцени Федерације. Тако пада у воду наратив да је за реформске застоје одговорна Република Српска, али то очито ни сада није било довољно америчкој Амбасади у БиХ. Њихово вечерашње саопштење је за вјеровали или не, јер су за рушење Реформске агенде оптужили Републику Српску и предсједника Милорада Додика. О СДА тек која блага ријеч на крају саопштења. Исто тако блага опомена бх. властима стигла је из Делегације ЕУ.

Рафали међусобних оптужби бошњачких лидера. Најгласнији су испаљени из редова странака "Тројке" којима је СДА својом блокадом показала право стање и одраз политичке нестабилности унутар Федерације, а рушећи Агенду, срушила је европску будућност БиХ. Из Наше странке кажу да ће 24. јули 2024. остати запамћен као дан када је централа СДА оборила Априлски пакет.

- У шоку сам да постоји неко ко је спреман да одузме нама нашу будућност. Ово је најдеструктивнији потез који смо видјели. Кантонални премијери су одлучили да суспендују наш европски пут, а онда да дају услове како би радили пуно боље - каже предсједник Наше странке Един Форто.

За лидера Народа и правде Елмедина Конаковића потез СДА је потпуно непознавање цијеле приче. У више од 98 одсто мјера је направљен прогрес, око 1,5 одсто нисмо успјели, а СДА је рекла не, док не буде 100 одсто, каже Конаковић.

- СДА је из незнања или лоше намјере, забила нож у срце најозбиљнијем реформском процесу који БиХ има у посљедњих двадесетак година. Објашњење да се тражи идеална реформска агенда одраз је њиховог непознавања цијеле приче - каже Конаковић.

Лидер СДА, Бакир Изетбеговић исмијава Конаковићев позив да параграф по параграф, јавно размотре Агенду. Конаковића позива да јавности и надлежним органима појасни податке о школовању и стицању диплома, а посебно о улози у Скај апликацији и везама са нарко-картелом. Неизоставно, Изетбеговић прозива Конаковића и "Тројку" и за наводну предају и продају интереса БиХ Додику и Човићу. А да је Дејтон граница који они не могу прећи, подсјећа бошњачку политичку елиту предсједник Српске Милорад Додик. Додик каже да ништа од онога што покушају да ураде без Републике Српске нема значај.

- То добар дио свијета разумије и свако ко је прочитао Устав то зна. Они без сагласности Републике Српске не могу ништа, тако Дејтон тражи, и зато су им узалудне све те радње, јер БиХ, у коју се толико заклињу, држе у зачараном кругу из којег јој не дају да изађе само ради њихових снова о унитарној БиХ, који се никада неће испунити и увијек ће остати смо пусту снови - каже Додик.

Није непознато да Република Српска није дала сагласност на дијелове Агенде који се односе на попуњавање крњег Уставног суда БиХ из Републике Српске, али такође и да није било сагласности бошњачких политика ни за договор о једном од 14 приоритета, рјешавање присуства страних судија у том суду.

- Не можемо говорити о попуњавању судија из Републике Српске док не ријешимо питање страних судија, што је давно Европска комисија ставила пред нас као обавезу - каже министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Јасно је и да су Реформску агенду четири кантонална премијера блокирала захваљујући постојању Механизма за координацију, оног истог, који им је трн у оку јер је у њему видљива Република Српска. Да су и властите пројекте блокирали ради вишег циља, централизације, указују и из скупштинског Одбора за европске интеграције.

Замјеник предсједавајућег овог одбора Срђан Мазалица каже да се све то искључиво ради због демонтаже Механизма координације, како би се значајно измијенио и свео на форму која би се базирала на институцијама БиХ.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац истиче да ФБиХ блокира европски пут, јер жели централизацију власти.

Након што је Агенда оборена у другом ентитету, ућутао се двојац задужен за етикетирање Републике Српске, самозвани високи представник Кристијан Шмит и амерички амбасадор Мајклм Марфи. А да ли ћутање значи и одобравање?