latinica  ћирилица
25/07/2024 |  14:37 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

ЦИК: За гласање ван БиХ пријавила су се 53.574 бирача

За гласање ван БиХ на предстојећим локалним изборима пријављено је 53.574 бирача, наведено је у информацији о поступку пријема и обраде пријава за гласање изван БиХ у периододу од 9. маја до 23. јула, коју је данас примила к знању Централна изборна комисија БиХ.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

На знање је примљена и информација прелиминарног прегледа кандидата за именовање предсједника и замјеника предсједника бирачког одбора у основним изборним јединицама у БиХ, према којој од 10.287 поднесених пријава, 7.145 кандидата испуњава услове, 944 кандидата нису извршили унос у потпуности чиме се сматра да нису поднијели пријаве, док 2.193 кандидата не испуњава услове.

На данашњој сједници је појашњено да је ЦИК-у достављена 31 изјава којом кандидати одустају од пријаве, док је 15 пријава стигло након рока.

Предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је у току расправе о овој тачки да би 7.145 кандидата који испуњавају услове требало бити довољно да се спроведу овогодишњи локални избори.

ЦИК је одредио редослијед политичких субјеката на гласачком листићу за локалне изборе који ће бити одржани у недјељу, 6. октобра, чиме је потврђен резултат данашњег жријеба за утврђивање редослиједа политичких субјеката.

ЦИК је данас у потпуности овјерио 62 кандидатске листе које су раније имале недостатке, четири листе су овјерене дјелимично, док двије листе нису овјерене.

Од укупно пријављених 26.090 кандидата на кандидатским листама, одбијено је шест.

На сједници су усвојене и одлуке о именовању Комисије за набавку рачунарске и електронске опреме, те Комисије за набавку софтвера, нових лиценци и надоградњу постојећих.