latinica  ћирилица
25/07/2024 |  18:33 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Амбасада САД оптужила Додика за неуспјех Реформске агенде

Амбасада САД у БиХ огласила се поводом неуспјеха Реформске агенде за БиХ, оптужујући предсједника Републике Српске Милорада Додика за њену блокаду.
Амбасада САД у БиХ (Фото: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina) -
Амбасада САД у БиХ (Фото: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina)

Из ове амбасаде су рекли да је План раста за Западни Балкан јединствена понуда Европске уније грађанима у БиХ да користе неке од предности чланства у ЕУ прије самог приступања.

- Пружао би проширену помоћ у замјену за основне реформе. Све што политички лидери ове земље требају учинити како би откључали прву траншу средстава доступних из Плана раста је предати амбициозну Реформску агенду у Брисел. Политички лидери не успијевају у томе - навели су из Амбасаде САД.

Наводе да је ЕУ пред политичке лидере ставила Реформску агенду, а да је, како кажу, "њено одобравање седмицама блокирао предсједник Републике Српске, који је одбио да прихватити двије тачке у плану од 100 тачака, укључујући захтјев да Република Српска именује судије у Уставни суд БиХ и поштује одлуке Суда".

- Наше разумијевање је да ЕУ није умањила своје захтјеве за Реформску агенду и да Додик и даље одбија да пристане на посљедње двије тачке. Нажалост, ово је типично за човјека који досљедно ставља своје интересе испред интереса оних које тврди да представља. Као што смо раније рекли, Додикова реторика и политике и даље представљају највећу пријетњу за европску будућност коју грађани БиХ желе и заслужују - наводи се у саопштењу америчке Амбасаде.

Кажу да им није јасно зашто је Радна група гласала за одобрење плана који није садржавао све захтјеве ЕУ, укључујући захтјев за именовање судија Уставног суда БиХ и поштивање одлука Суда.

- Без обзира на то, одлука Странке демократске акције да искористи прилику за политичко разметање, умјесто да ради с другим про-бх. странкама на осигурању одобрења за посљедње двије преостале тачке, била је некорисна и неодговорна. Такво понашање не доприноси изградњи консензуса и постизању компромиса потребних за напредак на европском путу. Када је у питању осигурање европске будућности земље, политика би, као што кажемо у САД, требала стати тамо гдје почињу важнији интереси. СДА тај тест јуче није положила - наведено је у саопштењу Амбасаде.