latinica  ћирилица
25/07/2024 |  16:11 | Аутор: СРНА

Изетбеговић: Не могу расправљати са особом која има сумњиву диплому

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је поводом оптужби министра спољних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића на рачун СДА због неусвајања реформске агенде да "о озбиљним политичким питањима, која обухватају уставно-правна рјешења, може расправљати са стручним, образованим и озбиљним људима, а никако са особом која има сумњиво стечену диплому ДИФ-а, а при томе се претвара да зна "све о свему".
Бакир Изетбеговић - Фото: РТРС
Бакир ИзетбеговићФото: РТРС

- Бахати Елемедин Конаковић, који глумећи вишак самопоуздања прикрива мањак карактера и знања, ме позива да "пред камерама с њим прођем параграф по параграф" Нацрта реформске агенде коју би БиХ требала да упути Европској комисији. При томе користи уобичајени арсенал неистина, спинова и увреда на рачун СДА, мене, али и других представника пробосанске опозиције - навео је Изетбеговић.

Он је рекао да Конаковић "наново показује да је увијек спреман за напад на пробосанску структуру, а на снисходљив и поданички однос према СНСД-у и ХДЗ-у".

- Напада на СДА и политичаре патриоте када год попусти /лидерима СНСД-а Милораду/ Додику и /ХДЗ-а Драгану/ Човићу, или када његово незнање бјелодано угрози интересе државе. Свађом одвлачи пажњу од перманентних издаја, мањих или већих, на којима гради политичку каријеру - навео је лидер СДА на свом Фејсбук налогу.

Он је истакао да "Конаковић плаћа дуг партнерима из власти" и да је "Додик добио дословно све на чему је ултимативно инсистирао" и "све то му је испоручила "тројка", а ради се о пар стотина измјена текста".

Изетбеговић је рекао да "покушаји да расправама пред камерама битна државна и политичка питања сведе на персонални ниво и односе, само додатно подцртавају његову недораслост функцији на којој се налази".

- Конаковић ће "параграф по параграф", прије или касније, морати појаснити јавности и надлежним органима недоумице о његовом школовању, о процесу сумњивог стицања диплома, о пропалим фирмама и неплаћеним дуговима након банкрота, о погодовању бизнисменима у времену када је био премијер Владе Кантона Сарајево, а посебно о његовој улози у "Скај" апликацији и његовим везама са нарко-картелом - истакао је на Изетбеговић.

Коментаришући што четири кантона у ФБиХ, у којима је већина окупљена око СДА, нису дала сагласност на усвајање реформске агенде потребне за добијање новца из Плана раста Европске комисије за Балкан, Конаковић је оцијенио да је СДА, из незнања или лоше намјере, забила нож у срце најозбиљнијем реформском процесу који БиХ има у посљедњих двадесетак година.

Предсједник Наше странке Един Форто оцијенио је да је СДА из разлога што није на власти блокирала Реформску агенду и добијање прве транше за БиХ од 70 милиона евра из Плана раста за Балкан. Сваки премијер је, каже, имао могућност за блокаду, али су блокаду извршила четири кантонална премијера из СДА, чиме је обустављен или суспендован европски пут БиХ.