latinica  ћирилица
25/07/2024 |  15:02 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

Црнковић: Нови напад из Хрватске на ријеку Уну

Нови напад из Хрватске на ријеку Уну је изградња мини-хидроелектране на врелу Уне у Доњој Суваји, што се не смије допустити, рекао је предсједник Удружења "Грин тим" из Новог Града Марио Црнковић.
Марио Црнковић - Фото: РТРС
Марио ЦрнковићФото: РТРС

Црнковић је испричао да је почетком мјесеца под велом тајне почела девастација изворишта ријеке Уне и да се, без процјене утицаја на животну средину и без комплетне документације, кренуло у девастацију изворишта.

Он је истакао да је штета већ видљива, будући да је вода замућена код мјеста гдје се налази механизација, а да мјештани немају воде.

- Мјештани Доње Суваје којима су се придружили и други љубитељи Уне, организују протест. Ово је школски примјер како не треба радити. Ово је примјер бахатог и недопустивог односа према једној од најљепших и биолошки највреднијих ријека у регији - рекао је Црнковић.

Он сматра да је реално очекивати да институције из Републике Српске и Федерације БиХ заузму став јер управљају заштићеним подручјима на ријеци Уни, иако се девастација дешава на територији Хрватске.

Истакао је да ће значајан број еколошких организација стати уз грађане Доње Суваје, јер то није само њихова борба.

Црнковић је указао да је нова пријетња евидентна иако још није ријешено питање катастрофалне намјере Хрватске да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти уз ријеку Уну у општини Двор.

Према његовим ријечима, ријека Уна не смије бити жртвована зарад финансијских бенефита појединаца и интересних група.