latinica  ћирилица
25/07/2024 |  17:23 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Љубиње: Ускоро зграда општине у новом руху (ВИДЕО)

У Љубињу је заршено неколико инфраструктурних пројеката. Најважнији је реновирања зграде општине која је оштећена у земљотресу у априлу 2022. године, када су оштећени многи објекти.
Зграда општине Љубиње - Фото: РТРС
Зграда општине ЉубињеФото: РТРС

Потпуно реновирана зграда општине, уређени тротоари, санирана саобраћајница кроз главну улицу ускоро би требало да буде слика ове мале вароши. Љубињци задовољни. Кажу, добро је када се ради и гради.

Највеће оштећење у земљотресу претрпјела је зграда општине која је још из доба Аустроугарске. Када се у потпуности заврши биће још љепша.

- У врјеме земљотреса зграда је претрпила оштећења. Радовису при крају, сасвим сигурно је да ће бити и за службенике љепше и боље, али и за грађане који долазе  - каже Синиша Пиџила из општине Љубиње. 

Стари објекат општине био је без жељезне конструкције а сада је добио потпуно нову статичку димензију али и нову фасаду, кровну конструкција.Реновиран је и систем гријања и хлађења. Пројекат је радио ХЕТ, а статику професор Петрашевић из Београда.

- Објекат није имао челичну конструкцију и сада је убачено преко пет тона жељеза.  Успјели смо обезбједити преко Предсједништва БиХ милион марака. Олучили смо да подјелимо за физичка лица 650.000 км, А 350.000 смо оставили за реконструкције зграде општине - поручио је Стево Драпић, начелник општине Љубиње.

Дотрајали тротоари и саобраћајница ускоро у новом руху. Биће ријешена и оборинска канализација и тиме дугогодишњи проблем када падну велике количине кише. Ове инфраструктурне пројекте финансира општина, дијелом из сопствених средстава, дијелом из кредитног задужења.