latinica  ћирилица
25/07/2024 |  19:30 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Циљ медијског спиновања америчке Амбасаде - слабљење Републике Српске (ВИДЕО)

Константно медијско спиновање и покушај урушавања угледа званичника Републике Српске задатак је америчке Амбасаде у БиХ на којем свакодневно предано раде. То доказују и својим званичним објавама преко саопштења и друштвених мрежа.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Циљ је јасан - политички и економски ослабити Републику Српску. Једногласно са опозицијом и политичким Сарајевом шире дезинформације о финансијском краху и све раде да се то и деси.

Како изгледа и да ли је могуће под маском демократије проводити колонијалну политику?

Политичким и економским притиском на Републику Српску и покушајем да се уруши, америчка Амбасада показује крах своје демократије и дипломатије, али и пораз колективног Запада, сматра предсједник Српске Милорад Додик. Каже да у њихове потрошене приче о банкроту, противуставном дјеловању, криминалу и корупцији власти, а све у циљу унитаризације БиХ, мало ко више може да повјерује.

- Да ли мислите заиста да овдје Американци, којима смета Милорад Додик, не би скрајнули Републику Српску до мјере да не постоји? Да има неко кривично дјело да не би то искористили, него немају ништа него само измисле причу како ја не поштујем одлуке високог представника који, успут, није ни легалан - истиче Додик.

Не би требало да су легални ни покушаји Америке да блокира финансије Српске. То је груба демонстација силе, каже премијер Српске Радован Вишковић. Али, додаје, то је задатак који су наумили да заврше.

- У потпуности разумијем напоре службеника Амбасаде САД у БиХ , јер имају сложен задатак да се лажима боре против чињеница и свијести народа, која је и више него способна да разумије шта је стварно стање, а шта медијски спинови и западни систем пропаганде заснован на лажима. Није им лако, ни у професионалном, ни у моралном смислу - каже Вишковић.

Није лако, али они не одустају. Не само да се мијешају у унутрашње ствари БиХ, већ у извршавању својих задатака, критикују и осуђују зашто то тобоже ради Русија. Рекло би се, ширење дезинформација - значајно оружје западне пропаганде.

- Они ће рећи да "треба сузбити малигни руски утицај". А када их питате шта то значи, рећи ће да се Русија не мијеша у унутрашња питања БиХ. ОК, Руси се не мијешају, али одакле вама право да се мијешате? - каже амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш.

Политички аналитичар Лазар Стјепановић каже да је крајњи циљ јасан - желе да направе атмосферу у Републици Српској да се буде на рубу егзистенције и да Српска попусти под тим притицсцима, али да се то неће десити.

Док су притисци америчке Амбасаде на Републику Српску константни, готово свакодневни, у СДС-у сматрају да би се амбасадор Мајкл Марфи како кажу, требало да бави послом којим се бави. На шта тачно мисле, нису прецизирали - да ли да постане дипломата или да и даље дезинфомацијама покушава да руши Републику Српску? Да ли важним пријатељем сматрају америчког амбасадора Мајкла Марфија, а неважним предсједника Русије Владимира Путина?

- Марфи је амбасадор као и сви други амбасадори. Нека се бави својим послом којим се бави. То да ли говори што неком одговоара или не, то је ствар Републике Српске, наших односа. Стварати непријатеље као што то ради Милорад Додик, а губити пријатеље, а скупљати неке неважне, то није у реду - каже предсједник СДС-а Милан Миличевић.

Стјепановић тврди да је циљ опозицвије рушење Додика и да, како каже, у том виде и не гледају на штету коју праве.

Па тако извлаче из контекста и говоре како Република Српска извлачи новац у иностранство, што је у сваком случају немогуће.

- Па да би то урадили треба да одобри Централна банка, па онда како ћете дићи тај кеш од 200 милиона, треће како ћете негдје уплатити - каже Додик.

Краткорочно овакви спинови могу дати одређене резулате којим би били задовољни и колективни Запад и политичко Сарајево и опозиција у Српској. Дугорочно, то је странпутица за БиХ за коју се барем декларативно залажу. Ко је онда реметилачки фактор?