latinica  ћирилица
25/07/2024 |  20:04 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Српска испунила план запошљавања лица са инвалидитетом у првих шест мјесеци ове године (ВИДЕО)

У Српској је испуњен план запошљавања лица са инвалидитетом за првих пола године. Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида исплатио је подстицај 21 лицу са инвалидитетом. За првих шест мјесеци исплаћен је и рекордан износ за поврат доприноса - три милиона марака.
Особа са инвалидитетом - Фото: РТРС
Особа са инвалидитетомФото: РТРС

Јавни конкурс за запошљавање и самозапошљавање отворен је током цијеле године. Подстицај је добио ратни војни инвалид Златко Васић, из Босанских Лужана код Дервенте, који се, након губитка посла, посветио фарми оваца. Средства је искористио за куповину механизације.

- Имао сам обичну, механичку сијачицу. Сијао сам само кукурузе, али сад је ово и мало боље и квалитетније - прича Златко Васић.

Ратни војни инвалид Ненад Булић, из Козарске Дубице волонтерски је обављао дужност предсједника општинске Борачке организације. Захваљаујући подстицају Фонда, засновао је радни однос.

- Ова врста помоћи ратним војним инвалидима и инвалидима уопште је јако похвална и јако добро дође, који су незапослени, поготово инвалидима, да остваре нека своја права и да дођу до тог пријеко потребног запослења - каже Булић.

У Фонду кажу да је највише новца издвојено за поврат доприноса за 1.200 запослених и самозапослених лица са инвалидитетом - три милиона марака, највише од оснивања Фонда.

- Оно што је још важно рећи и шта јавност сигурно прати јесте да смо ми за ових првих шест мјесеци успјели, кроз ту нашу компоненту новчаног стимуланса, запослити 21 особу са инвалидитетом, односно самозапослити и та компонента новчаног стимуланса показала се као веома ефикасна с обзиром да се та средства крећу од седам до 12 хиљада КМ - истакао је Стевица Дроњак, директор Фонда за рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске.

Ускоро ће бити расписани и јавни позиви за економску подршку и одрживост запослености. Могу се пријавити лица која до сада нису користила ту врсту подршке, а запослена су више од три године.