latinica  ћирилица
25/07/2024 |  20:57 ⇒ 21:50 | Аутор: СРНА

Милићевић у Бањалуци потписао уговоре о подршци Србије јачању српског идентитета

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић данас је у Бањалуци потписао 13 уговора о финансијској подршци Владе Србије пројектима очувања српског језика и писма, као и јачања српског националног и културног идентитета у Републици Српској и БиХ.
Ђорђе Милићевић, потписани уговори о подршци - Фото: СРНА
Ђорђе Милићевић, потписани уговори о подршциФото: СРНА

Уговори су потписани на састанку у Генералном конзулату Србије у Бањалуци са представницима српских удружења и невладиних организација из Републике Српске и БиХ.

За овај програм подршке издвојено је 79 милиона динара /675.563 евра/, саопштено је из Владе Србије.

На јавном конкурсу, у којем је учествовало 311 удружења и организација, услове је испунило њих 104, са којима су потписани уговори.

Програм финансијске подршке класификован је у неколико различитих мјера усмјерених на очување културног и националног идентитета код сународника који живе ван граница Србије, а највећи дио средстава намијењен је за набавку опреме за културно-умјетничка друштва, уџбеника и лектира за српске допунске школе, као и спортске опреме за српске клубове у расијању.

Милићевић је, након потписивања уговора, истакао да су мир, стабилност, економија и пре свега јединство национални интереси и циљеви српског народа у 21. вијеку.

Он је нагласио да је Србија увијек била јака онолико колико је јединствена, и сународницима који живе ван Србије поручио да буду јединствени гдје год били.

- Свесрпски сабор је био велики догађај за Републику Србију и Републику Српску, на иницијативу предсједника Александра Вучића и предсједника Милорада Додика. У оквиру Свесрпског сабора, на моје велико задовољство, потписан је Меморандум о сарадњи са Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, са господином /Златаном/ Клокићем - рекао је Милићевић.

Он је појаснио да тај меморандум заправо подразумијева дефинисање и јачање, те стварање још чвршћих везе између матице и сународника који живе ван Србије.

- Увијек говорим да Дрина није никада била ријека која је раздвајала Републику Србију и Републику Српску, већ кичма која их спаја. Један од наших заједничких циљева јесте да сачувамо наш језик, нашу ћирилицу, културу, историју, идентитет и традицију - истакао је Милићевић и изразио увјерење да ће ова сарадња бити настављена.