latinica  ћирилица
25/07/2024 |  21:52 ⇒ 21:53 | Аутор: СРНА

Тадић: Америчка опсесија предсједником Српске постаје трагикомична

Жеља америчког амбасадора у БиХ /Мајкла Марфија/ да буде кључни фактор на предстојећим локалним изборима постала је нескривена и свакодневно видљива, а опсесија предсједником Републике Српске Милорадом Додиком постаје трагикомична, рекао је савјетник предсједника Српске Огњен Тадић.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Тадић је рекао да посљедње саопштење америчке Амбасаде у којем је навела да СДА није положила тест када је блокирала Реформску агенду БиХ, али и истовремено за њен неуспјех оптужила предсједника Српске, уноси додатни неспоразум и неразумијевање цијеле ситуације.

- Посљедњим ставом Амбасаде САД у БиХ једнако су збуњени и лидери "Тројке", који су данас јавности објаснили да је за проблеме одговорна СДА која је суспендовала постигнути договор о реформској агенди са предсједником Српске Милорадом Додиком, али и лидери СДА, који су покушали да објасне да су за проблеме одговорни лидери "Тројке" који су, наводно, пристали на све што је Додик тражио - навео је Тадић.

Према његовим ријечима, само је писцу саопштења Амбасаде САД јасно како сада Додик може бити одговоран и за то што је програм реформи усаглашен и за то што исти тај програм није усвојен.

- Као и сваки други становник ове земље који није учествовао у формирању или усвајању програма реформи трудим се да схватим у чему је проблем, али у томе ми саопштење Амбасаде САД нимало не помаже - навео је Тадић за Срну.

Он је истакао да је видљиво да СДА није сагласна са програмом реформи и да га у оквиру система координације блокира преко своја четири кантонална премијера.

- А онда се у поменутом саопштење Амбасаде САД констатује да СДА није "добар момак", али да је предсједник Републике Српске Милорад Додик још гори. Како, зашто, за то нема увјерљивог објашњења - указао је Тадић.