latinica  ћирилица
25/07/2024 |  14:26 | Аутор: СРНА

Љубојевић: Бошњачка елита, потпомогнута Марфијем и Шмитом, нарушава Дејтон и суживот

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић оцијенила је нико из међународних организација нема реакцију на блокаду усвајања Нацрта реформске агенде, иако су амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи, Кристијан Шмит и поједини међународни представници увијек спремни да "упере прст" у Републику Српску, желећи да они овдје воде политику.
Ања Љубојевић - Фото: РТРС
Ања ЉубојевићФото: РТРС

- Република Српска никада није давала повод за тако нешто. Република Српска је увијек покретала пут ка ЕУ, доносила је кључне реформе и гурала БиХ ка ЕУ. Сада имате конкретан примјер да бошњачка страна кочи наш напредак - истакла је Љубојевићева.

Ово што ради бошњачка политичка елита, потпомогнута Марфијем, Шмитом и осталима, нагласила је она, само је нарушавање дејтонске БиХ и суживота, јер они заустављају сваки процес, договор и сарадњу зато што желе нестабилност у БиХ и да изигравају велике туторе.

Љубојевићева је оцијенила да Марфију и осталима није у циљу европски пут БиХ, што доказује њихово понашање посабно од када је БиХ добила зелено свјетло за почетак преговора сталним рушењем договора домаћих политичара.

- Могло се видјети шта су све радили да растуре договор три стране, три народа, да једне повуку на своју страну и, наравно, да тиме уништавају интересе остала два народа у БиХ и чине ову ситуацију политички нестабилном. Није им циљ да уђемо у ЕУ и да се ослободимо њихових канџи, већ да дискредитују и униште Републику Српску - нагласила је Љубојевићева.

Она је додала да им је циљ стварање унитарне бошњачке државе, привидно грађанска, што је заблуда за наивне.

- Боле их све могућности које Република Српска има да заштити свој интерес, од виталних националних интереса, па и механизма координације и осталог. Циљ им је да доносе одлуке у име друга два конститутивна народа и да се питају за све. Негдје се покушај укидања механизма координације провлачи годинама, то су црвене линије преко којих се неће и не може прећи - поручила је Љубојевићева.

Љубојевићева је рекла да неусвајање Нацрта реформске агенде, на који је Република Српска дала сагласност, показује да је БиХ немогућа држава и да су Срби и Хрвати таоци бошњачке политике.

- Није им у циљу да грађани живе боље и да сви заједно имамо користи, циљ им је да воде политички рат и борбу за нестанак Републике Српске, па чак и на уштрб сопственог народа - рекла је Љубојевићева.

Она је додала да и СДА и странке "тројке" имају исту политичку агенду, иако се на почетку мислило да "тројка" може имати бољи капацитет за договор, али да су "принуђени" да се бране од напада СДА да су издајници, те покушавају бити "већи СДА од СДА".

Она је додала да у државној заједници БиХ треба да буде договора и поштовања једних према другима, јер се без тога поставља питање зашто уопште живјети заједно.