latinica  ћирилица
25/07/2024 |  14:54 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Мазалица: Циљ неусвајања Реформске агенде - демонтирање актуелног механизма координације (ВИДЕО)

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је за РТРС да неусвајање Нацрта реформске агенде, уз подршку СДА, има јасан циљ да се демонтира актуелни механизам координације, те да се одлучивање о европским питањима на нивоу БиХ сведе на институције БиХ - Предсједништво, Парламентарну скупштину, Савјет министара.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- Приликом усвајања механизма координације хрватска страна је настојала да се, поред нивоа БиХ и ентитета, укључе и кантони, јер није свака влада Федерације БиХ била изабрана уз подршку репрезентативних хрватских представника. Дакле, тада Бошњаци нису били ти који су инсистирали на видљивости кантона у механизму координације. Међутим, данас блокаде долазе из бошњачких - СДА кантона - рекао је Мазалица.

Навео је да је у прошлости било више опструкција заживљавања механизма координације које су управо долазиле из "сарајевске кухиње".

- Поставља се и питање, да ли ће сада Европска комисија обуставити пројекте кроз ове кантоне који су блокирали реформску агенду, као што су то урадили Републици Српској која се повукла из БиХ институција након наметања закона од Валентина Инцка, што ни Европска комисија није подржавала - рекао је Мазалица.