latinica  ћирилица
25/07/2024 |  14:51 ⇒ 15:19 | Аутор: banjaluka.net

Додик: Прича о "духу Дејтона" има за циљ да уништи Републику Српску

Наши људи треба да разумију да је Република Српска мета, не Милорад Додик, а Милорада Додика покушавају склонити зато што својим карактером и са својом екипом коју има око себе није баш нагодан за било шта што није у интересу Републике Српске, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик, коментаришући притиске појединих земаља на Српску.
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official) -
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official)

Предсједник Српске говорио је за banjaluka.net о актуелној унутрашњој ситуацији, изазовима и позиционирању Српске у оквиру нових геополитичких преслагивања.

- Наш принцип је од почетка био, и политика је била базирана на томе, ми поштујемо Дејтонски споразум, односно слово Дејтонског спорозума. То као папагај говорим годинама. Деценију и више говорим о томе да ми поштујемо слово, а не дух Дејтона. И наша политика остаје истрајна у том погледу. Дух Дејтона је онај дух који треба, буквално као дух, да почисти Републику Српску. Ми смо то давно препознали, у раним фазама - навео је Додик.

Говорећи о унутрашњем плану, предсједник Српске рекао је да је она стабилна, да институције функционишу несметано и без застоја, те да Српска суверено рјешава све текуће и дугорочне проблеме.

- Наравно, веома је конфузно вријеме и немогуће је избјећи налете тих проблема који долазе из региона и са глобалног нивоа. Доминантан догађај који се дешава јесте сукоб у Украјини и рат у Гази. Ангажман и поларизација свијета, покушај да се само с једне стране, западне, тражи да се буде неприкосновено с њима, ако нисте с њима, онда сте против њих, па онда послије тога су спремни да предузме и низ мјера против вас. Некако је све дошло и овдје, некако су запљуснули нас. Дакле, сукоб у Украјини није наш сукоб. Вољели бисмо да се то никада није десило. Ми смо заузели неке неутралне позиције - каже Додик и објашњава да неутрална позиција подразумијева да кореспондирамо и са једнима и са другима, те да суверено износимо наше ставове.

Каже, проблем је што на Западу то није дозвољено и што се тражи да само будемо на њиховој страни.

Када је ријеч о Русији, истиче да њима не смета да Српска комуницира са Западом, јер се то сматра нормалним начином.

- Али смо сада под утицајем управо једне ригидне структуре која нас овдје покушава дисциплиновати на неки начин. То све говорим зато што то има утицај на наша унутрашња питања. Наши грађани морају да буду свјесни ситуације у којој смо ми. Као руководиоци Републике Српске, одбацили смо такозване реформе које су нам нудили, које су усмјерене ка смањењу надлежности снаге саме Републике Српске. И ми смо они који смо говорили да то не може. И ми смо они који смо рекли не, не можете то да нам урадите с имовином и ако то урадите, то је за нас питање свих питања и нећемо више моћи да кореспондирамо - казао је Додик.

Предсједник Српске каже да је прича у вези с имовином заустављена, али да је сада осмишљен "читав низ подмуклих активности којих људи у Српској у овом тренутку нису свјесни".

Објашњава да је циљ тих активности да се усложне услови за функционисање, прије свега да се утиче на приходе које Република Српска има и да се на слободном финансијском тржишту ускрати могућност вршења операција.

- Нама је то ускраћено, не само за иностранство, него сада су ускратили и на унутрашњем плану, тако да су све банке у страху да не изгубе платни промет кроз СWИФТ. То говори о томе да смо ми овдје зависни од политичких одлука које се донесе у некој канцеларији у Вашингтону и имамо проблем те врсте. Дакле, све озбиљне земље се ипак заштите. Немогуће је да неко из политичких разлога у некој далекој канцеларији угрожава читаву једну структуру - истиче Додик.

Без обзира на све, како је рекао, функционери улажу озбиљне напоре да обезбиједе нормално функционисање система и у финансијском смислу Српска нема проблема с извршавањем својих обавеза. Истиче да сви макроекономски показатељи говоре да је Српска на добром путу.

- Може о свему да се прича, о ономе што иначе ти разни типови говоре, али остаје једна истина. Република Српска је само у пет година за 40 одсто повећала свој домаћи производ. Остаје чињеница да је данас просјечна плата у Републици Српској 710 евра, или 1.420 марака. Остаје чињеница да смо имали раст домаћег производа скоро 2,9, односно 3 одсто. Остаје чињеница да смо инфлацију свели на 3 одсто. Република Српска има у прошлој години 2,2 милијарде инвестиција. У овој години то је готово идентична цифра. Република Српска има своје развојне планове, своју сигурност, ми знамо шта хоћемо - каже Додик.

Говорећи о политичким изазовима, каже да је политика базирана на поштовању Дејтонског споразума, односно његовог слова. На констатацију портала banjaluka.net да су сви они који су се позивали на слово Дејтона бивали означени као рушитељи истог, Додик каже да је то дио пропагандне активности по принципу "држ'те лопова".

- Дакле, баш тако. Они под плаштом неких великих идеја о реформама, о не знам ни ја чему, причају да морамо да идемо у то, што значи да рушимо Дејтон и одричемо се себе. А кад кажемо да поштујемо Устав, они кажу да ћемо добити санкције. И ми их добијемо, зато што нећемо њихове реформе противне Уставу. То је једна сложена прича и ми морамо учинити све да наш народ разумије у чему се налази - каже предсједник Српске.

Истиче да је ово одсудан период борбе за Републику Српску.

- Не за Милорада Додика. Да сам тражио комфор, могао сам прије три-четири године пристати да имовину предам на ниво БиХ и вјероватно бих данас живио комфорно, негдје склоњен, а Република Српска би била испражњена. И шта да радимо, сила Бога не моли по том принципу, али ја се држим онога да Бог силу не воли. И то је принцип којег се ја држим. Нећу иза себе да оставим мање снажну Републику Српску. Хоћу да оставим снажнију - рекао је предсједник Српске.

На констатацију да је БиХ можда и посљедњи протекторат у свијету, те да нас велике земље увијек враћају на те теме које немају везе с обичним човјеком, али му ипак праве проблем, Додик каже да је то западна доминација коју имамо у данашњем времену.

- Мислим да је истина сљедећа – да је западни свијет изгубио доминацију. И то није непознатно, то говоре сви. Говоре и људи са Запада. Свијет није више униполаран, у најмању руку је мултиполаран. То се сад формира. У том формирању многи се позиционирају. Запад се на неки начин позиционирао и хтио је да добије одскочну даску према Русији уласком у Украјину. и то је нека линија до које је он досегао сада. И он не трпи да некога има у позадини ко није послушан, не жели да прати оно што они хоће - каже Додик.

Истиче да Републици Српској није проблем што је Запад дошао на те границе, него оно што Запад ради овдје.

- Нама је проблем кад они овдје раде против наших интереса и не желе да чују управо нас. Дакле, ја не полемишем са Западом на њиховим питањима. Не полемишем с Американцима о њиховим изборима. Не полемишем ни о чему другом. Ја сам овдје да кажем да не можемо да дозволимо кршење Дејтонског споразума - казао је Додик.

Рекао је да се прави лажна перцепција да је Српска нечија, те да лажу кад говоре о руском утицају.

- А они су све преузели. Они су преузели све банке, а причају о руском малигном утицају. Чији је овај утицај онда? Чији је утицај у значајном броју невладиних организација? Е, ми смо њима на неки начин, ето, као неки непослушеници који би могли да праве или да буду проблем. И они то хоће да, наравно, на неки начин поравнају - каже Додик.

Закључује да је голи интерес нашег народа да преживимо и да остане Република Српска, по сваку цијену.