latinica  ћирилица
25/07/2024 |  15:16 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Додик: Сваки проблем у БиХ долази од бошњачких политичких представника

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у интервјуу Срни да сваки проблем у БиХ долази од структура СДА и бошњачких политичких представника, који на сваки могући начин настоје да блокирају сваки договор.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg)

На питање да прокоментарише то што четири кантона у ФБиХ, којима управља СДА, нису дала сагласност на усвајање реформске агенде потребне за добијање новца из Плана раста, те да је БиХ једина земља на Балкану која није званично поднијела Нацрт документа реформске агенде, предсједник Додик је рекао да је то један од класичних примјера који потврђује колико је БиХ тежак случај, а не нормална земља, на шта он, како каже, упорно указује и све вријеме говори.

- Коначно се постигне договор који одражава уставно уређење БиХ и онда се у Федерацији нађу неки да то све блокирају, а, са друге стране, све вријеме Република Српска је означена као наводни кочничар само зато што не дозвољава да се крши Устав у процесу приступања ЕУ, а уствари кочничар је бошњачки политички корпус.

Ми у Републици Српској апослутно немамо никакве проблеме када доносимо одлуке, приликом формирања власти, проводимо легално и легитимно изборе, знамо наше циљеве и обавезе и уредно их испуњавамо, док у Федерацији влада потпуни хаос о свим овим питањима. Не зна се више ко тамо кога оптужује, нити ко води лицемјернију политику - нагласио је предсједник Српске.

БиХ ЈЕ ТЕЖАК СЛУЧАЈ, КОЧНИЧАРИ СВАКОГ ДОГОВОРА СУ БОШЊАЧКИ ПОЛИТИЧАРИ

Он је указао да бошњачки политички представници слуђују властити народ, обмањују их причом о унитарној БиХ, иступају једнострано гдје год могу да направе неку штету, без било каквог договора, консензуса два равноправна ентитета и три конститутивна народа, али у правном и политичком животу - Дејтон је њихова граница и преко тога не могу.

- Ништа од онога што покушају да ураде без Републике Српске нема значаја и то добар дио свијета разумије, и свако ко је прочитао Устав то зна. Они без сагласности Републике Српске не могу ништа, тако Дејтон тражи, и зато су им узалудне све те радње, јер БиХ, у коју се толико заклињу, држе у зачараном кругу из којег јој не дају да изађе само ради њихових снова о унитарној БиХ, који се никада неће испунити и увијек ће остати смо пусту снови - поручио је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је Механизам координације дао могућност да Република Српска и Федерација буду једнако видљиве, да су упућене једна на другу и да доносе одлуке, и Бошњаци су пристали на то.

- Исти ови из СДА који сада блокирају реформску агенду, као и њихови бивши чланови који их данас оптужују за Механизам координације, док су и сами били у СДА пристали су на то, а неки од њих су и потписивали те одлуке. Тако да је то једно потпуно лудило и толико лицемјерје, а све на штету БиХ. Уз све то, онда чујете и Жељка Комшића, највјернијег СДА партнера, како износи исте оптужбе, и човјек тачно више не зна шта чита и слуша, питајући ко више од њих лаже - констатовао је Додик.

Он је навео да за њега уопште не би било никакво изненађење да је ово све договор "Тројке" и СДА, јер након свега видимо да је политика СДА иста она коју коју води и "Тројка", тако да је немогуће имати повјерења у њихове намјере.

- С њима је дослово све по ономе 'до подне мисле једно, послије подне друго' или за столом са домаћим изабраним политичарима причају једно, а када сједну са странцима причају оно што странци желе да чују, тако да ниједно договорено рјешење није испоштована. На позив Американца су све до сада "разбили" и слагали и не би ме уопште изненадило да је ово још једна бошњачка подвала - оцијенио је Додик.

СРПСКА ЈЕ ЧВРСТО ОПРЕДИЈЕЉЕНА ДА ДА СВОЈ ПУНИ ДОПРИНОС НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ

Предсједник Републике је у интервјуу Срни нагласио да Република Српска остаје чврсто опредијељена да да свој пуни допринос на европском путу, што потврђује и то да смо и у ненормалним околностима и односима нарушеним америчким интервенцијама, радили и постизали немогуће, сјели једни с другима и договарали рјешења све док Бошњаци нису одлучили да прекрше све договорено.

Он је указао да ЕУ мора дати јасније сигнале да су сви приоритети из Мишљења једнако важни и да сви морају бити испуњени.

- Једини начин да се одмакнемо из овог лудила и почнемо да радимо како треба јесте да коначно оду странци који ремете односе у БиХ и охрабрују Бошњаке да руше сваки договор са Србима. Мајкл Марфи одлази, а очекујемо да ће преовладати разум и да ће што прије рећи да је доста Кристијана Шмита и његовог нелегалног дивљања и да је коначно дошло вријеме да се ОХР угаси и да стране судије напусте Уставни суд - нагласио је предсједник Додик.

Он је указао да БиХ може ићи напријед само ако је самостална, ако нема разних тутора који се стављају на било чију страну, и преузимају навијачке позиције, хушкају бошњачке политичаре давајући им лажну наду у неку унитарну БиХ, и тако нарушавају укупне односе.

- Ово не говорим због себе или Републике Српске, ми испуњавамо све своје обавезе, градимо, стварамо, Република Српска иде напријед, развија се, већ ради оних којима су пуна уста БиХ, а све што раде уствари раде против те исте БиХ. БиХ ће бити и нормално ће функционисати тек када бошњачки политичари прихвате једну једноставну ствар, а то је да без дијалога политичких представника три народа и два ентитета нема напретка - констатовао је Додик.

ПОДМЕТАЊЕМ ПОДОБНИХ СРБА И ХРВАТА, БОШЊАЦИ ИЗАЗВАЛИ СВЕ ПРОБЛЕМЕ, РАЗВАЛИЛИ ДЕЈТОНСКУ БиХ И ИСМИЈАЛИ ДЕМОКРАТИЈУ

На питање да прокоментарише изјаву Предрага Којовић, посланика Наше странке у
Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, да је сваки корак према ЕУ, како каже, корак даље од зла са Истока и Москве и од тог утицаја, Додик је одговорио да су све проблеме у БиХ изазвали Бошњаци управо тим подметањем подобних Срба и Хрвата на мјеста која припадају конститутивним народима у институцијама, те да је тако разваљена дејтонска БиХ и злоупотребљена и исмијана демократија.

- Захваљујући помоћи америчке Амбасаде у Сарајеву, те структуре подобних антисрба и антихрвата данас служе као декор који треба да удара по Српској и оним дијеловима Федерације гдје су Хрвати већина. Бошњаци никада нису жељели договор, него су на све начине покушавали да овладају институцијама, како би се обрачунавали са Републиком Српском и на крају је у потпуности обесправили - указао је Додик.

Све што раде, рекао је он, дјеловало је да је плански, али у суштини је, ипак, неорганизовано, хаотично и има за циљ поништавање права гарантованих Дејтоном и рушење уставног уређења БиХ.

- Улога разних Којевића и сличних постаје јаснија када се виде изјаве и однос који имају према Републици Српској, Србији, резолуцији о Сребреници и Русији. Циљ Бошњака је да се на све начине удара по свему што је српско, и да то долази још од неког 'њиховог' Србина којег су ту угурали јер им добро служи у те сврхе. Жалосно је и видјети да постоје такви типови који пристају на то да буду нечији 'корисни идоти' у обрачуну против властитог народа.

То показује да су Којовић и слични њему особе без икаквог личног достојанства које су пристале да буду сарајевски послушници и раде оно што им Бошњаци кажу. Ти такозвани грађани су пропали пројекат странаца којим су покушали умирити Бошњаке и дати им на мала врата унитарну државу. То је још једна неуспјела америчка подвала коју су давно сви прочитали и исмијали као такву, јер знамо који је њен крајњи циљ - констатовао је Додик.

Он је нагласио да ни "Тројка", ни СДА немају никаквог додира ни са демократијом ни са грађанима, нити у њиховима редовима може бити Срба и Хрвата, јер су тамо они који су пристали да буду дио унитарне приче којом се жели срушити Република Српска и етикетирати као геноцидна.

АМБАСАДА САД И МАРФИ СРУШИЛИ ДЕМОКРАТИЈУ У БиХ

На констатацију да се већ други пут у посљедњих пра дана америчка Амбасада у Сарајеву бави финансијама Републике Српске, иако је министар финансија Републике Српске Зора Видовић већ појаснила да су управо Американци узрок бројних проблема у БиХ, Додик је одговорио да су у рат америчке Амбасаде са Републиком Српском, кроз ширење дезинформација и разним спиновањима, активно укључени представници опозиције из Српске.

- Па сви виде да у исти вријеме исте лажи објављују и Мајкл Марфи и његове ћате у Амбасади и такозвана опозиција, која није српска, него издајничка, антируска, која је против свега што је везано за заштиту српских националних интереса - рекао је предсједник Додик у интервјуу Срни.

Он је истакао да Марфи и његови саборци у Амбасади сматрају да су дубоко ушли у све поре друштва, користећи силу да остваре свој утицај у апсолутно свим процесима, а зарад својих интереса, и то преко људи који се њих плаше и који су њихови вазали и послушници.

- Наравно да такви послушници понављају оно што им издиктира Марфи, који је све вријеме користио мандат са јасном намјером да инсталира послушнике на власт у Српској који би одмах пристали и на увођење санкција Русији и на предају имовине Српске у његове руке. То исто желе да ураде и преко свог неуставног суда с монтираним процесом који су покренули њихови поданици у БиХ.

Они желе да сруше привреду и ослабе Српску како би нас приморали да прихватимо сваки њихов налог који би значи нестанак Српске. Када су видјели да нас не могу сломити санкцијама, кренули су у монтиране процесе. Нису могли апсолутно ништа да нађу и зато је подметнута прича са лажним високим представником. Нигдје на свијету нема да је неименовани странац изнад закона и парламента - констатовао је предсједник Српске.

Он је указао да су америчка Амбасада и Мајкл Марфи срушили демократију у БиХ и додао да на све стране лажу и спинују како би створили атмосферу линча и изазвали нереде у Републици Српској.

- Они су финасирали опзиционе протесте и урадили све да промијене вољу народа, али нису успјели и неће успјети. Много је по свијету пропалих обојених револуција које су они организовали, а у Републици Српској ће доживјети крах. Народ у Републици Српској зна кога бира и зашто бира, јер су сигурни ко је спреман и да се жртвује за опстанак Српске, а ко би је одмах предао на тацни са свим гробовима српских јунака - нагласио је Додик.

СРПСКИ НАРОД ЧЕКА ПОБЈЕДУ ТРАМПА И КРАЈ ПОЛИТИКЕ ПРАВЉЕЊА ХАОСА

На питање шта очекује од предстојећих избора у САД, Додик је рекао да српски народ чека побједу Доналда Трампа и увјерен је да ће Америка промијенити свој однос према БиХ.

- САД морају да се врате својим проблемима, и да престану да праве хаос свугдје у свијету, иако им је хаос код куће. Вјерујемо да Трамп може направити разлику и показати да је мир прије свега. Ми ћемо наставити и даље да се боримо најбоље што знамо да у складу са Уставом и нашим правима јачамо аутономију и развијамо односе са свим пријатељима - истакао је Додик.

Он је рекао да је убијеђен и да се ближи карј утицају америчких амбасадо9ра на прилике у БиХ. "Не може ни то трајати вјечно. Из БиХ ускоро одлазе они који су до краја затровали све што постоји и изазвали дубоку кризу и политичку нестабилност и увјерен сам да се ближи крај таквој политици и амбасадократији", закључио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.