latinica  ћирилица
25/07/2024 |  14:10 ⇒ 16:28 | Аутор: РТРС

Министарство: Захтијевамо од Хрватске да зауставе радове на врелу Уне

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске најоштрије је осудило извођење радова на изградњи мале хидроелектране на извору ријеке Уне, у селу Доња Суваја, општина Грачац у Хрватској.
Ријека Уна - Фото: РТРС
Ријека УнаФото: РТРС

- Захтијевамо од надлежних институција сусједне државе да смјеста наложе заустављање радова и враћање подручја у првобитно стање - саопштили су из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Наводе да као институција надлежна за спровођење ЕСПО конвенције и СЕА протокола у име БиХ, одговорно тврде да прекогранична процјена утицаја на даљи ток ријеке Уне кроз БиХ није спроведена.

- И стога ћемо, без одлагања, обавијестити Секретаријат ЕСПО и Имплементациони комитет СЕА протокола о најновијем кршењу права БиХ као потенцијално погођене земље - истакли су.

Налашавају да институције Хрватске својим понашањем у случају Трговске горе и сада нечињењем, у случају девастације врела Уне, показују да не поштују ни међународне обавезе које су потписивањем конвенција прихватили ни стандарде које би, као земља чланица Европске Уније, морали поштовати.

Сматрају да добросусједски односи, али и заштита сопствених грађана на овим подручјима, очигледно, нису приоритет Хрватске.

- Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске ће и у овом случају предузети све мјере које су нам на располагању у складу са међународним конвенцијама како бисмо заштитили интересе и здравље свих људи који живе у сливу ријеке Уне, али и саму ријеку која је својим хидрогеолошким особеностима и богатством биодиверзитета јединствена у Европи - нагласили су.

Подсјећају да је врело ријеке Уне, које је у овом тренутку изложено деградацији, још од 1968. године заштићени хидролошки споменик природе, а данас је Натура 2000 подручје.

Такође, у свом току кроз Федерацију БиХ ријека Уна ужива заштиту у категорији националног парка, док је у Републици Српској заштићена као парк природе.