latinica  ћирилица
25/07/2024 |  13:27 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Миличевић: Конфузна правила ЦИК-а о преурањеној кампањи угрожавају слободу говора

Двије стотине пријава за преурањену кампању запримила је Централна изборна комисија и на основу тога санкционисала политичке партије у 20 случајева. Од тих 20 казни, пет казни је добила Српска демократска странка и то је разлог за нашу данашњу реакцију, изјавио је предсједник СДС-а Милан Миличевић.
Милан Миличевић - Фото: Уступљена фотографија
Милан МиличевићФото: Уступљена фотографија

Прописи о слободи говора кажу да ви имате право као појединац или као политичка странка да информишете јавност о својим активностима али ЦИК то негира политичким партијама, истакнуто је на данашњој прес конференцији Српске демократске странке у Бањалуци.

- Људи који су кандидати, а само Српска демократска странка има 1.400 кандидата, више не знају шта смију, а шта не смију да објаве. Упутства Централне изборне комисије су толико конфузна да је за кандидате очигледно најбоље да ништа не говоре до самих званичних мјесец дана кампање јер све што кажу употреби се против њих, а свака та казна износи 3.000 КМ - појаснио је Миличевић.

Он је саопштио да су за свих пет казни поднијели жалбе према Апелационом вијећу Суда БиХ који у року у 72 сата треба да донесу ставове.

- Према Апелационом вијећу Суда БиХ жалили смо се на ненадлежност ЦИК БиХ по овом питању јер ЦИК није надлежан да рјешава пријаве за преурањену кампању јер су оне у надлежности градских и општинских изборних комисија. Жалили смо се на приговор неблаговремности јер пријаве за преурањену кампању, ниједна од изречених СДС-у, нису поднесене у законском року од 72 сата откада је прекршај настао. Пријаве према СДС нису поднесене на регуларан и законит начин преко предвиђеног образца. Даље, пријаве према СДС су поднесене у оном времену када Српска демократска странке није била овјерен политички субјект. Због тога у том периоду СДС није ни могла бити кажњена јер само овјерени политички субјекти могу да буду кажњени - појаснио је Миличевић.

Владо Ковачевић, један од санкционисаних од стране ЦИК-а, поручује да људи не знају шта да раде и да је очигледно да ЦИК жели да до 5. септембра не радимо ништа већ само да њима плаћамо енормне казне.

- Ово не иде у прилог никоме. Најприје, не иде у прилог грађанима, јер не могу да добију правовремене информације шта се дешава у њиховим локалним заједницама. Све политичке партије су овим угрожене и сви морамо да направимо међустраначки договор да обезбједимо грађанима правовремене информације према којима могу да се информишу ко су кандидати на изборима - поручио је Ковачевић.

Милан Петровић, посланик СДС према којем је ЦИК такође изрекла казну каже да Централна изборна комисија ни сама не зна шта кандидати смију, а шта не смију да кажу.

- Кажњен сам јер сам на својој Фејбук страници ставио своје размишљање о Прњавору које нисам спонзорисао, у коме нисам позвао грађане да гласају за мене и Градска изборна комиисја у којој сједе чланови СНСД-а је мене казнила са 3.000 КМ и Српску демократску странку са 3.000 КМ. Не постоји казна, нити орган који мени може забранити да износим своје ставове везане за град Прњавор. Увијек ћу лопову рећи да је лопов, а честитом човјеку да је честит. Апелујем на ЦИК и општинске изборне комисије да нам дају јасна упутства шта се смије, а шта се не смије - истакао је Петровић.

Он је поручио да за тежи прекршај ни ГИК Прњавор ни ЦИК БиХ нису изрекли санкције Савезу незавнисних социјалдемократа.