latinica  ћирилица
25/07/2024 |  09:37 ⇒ 10:21 | Аутор: РТРС

"Уставни суд БиХ је непријатељски према Српској и Србима"

Уставни суд БиХ је непријатељски суд према Републици Српској и Србима, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је нагласио да је "Уставни суд БиХ антисуд, антиуставан суд који прије свега крши основне елементе Устава БиХ"..

- Тај суд крши Устав и закон и у погледу своје унутрашње организације. Уставна одредба је да предсједник и потпредсједник суда могу да буду само домаће судије. Сада видимо да су ту и стране судије, што значи да дефинитивно крше Устав. Тамо нема судија из реда српског народа и ми смо рекли да док се не ријеши питање странаца, ми не мислимо да радимо на том питању - рекао је Додик коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да привремено суспендује Изборни закон Републике Српске.

Додик је за АТВ напоменуо да Уставни суд БиХ своја правила мијења у току ноћи, а јучерашњу одлуку је донио на онлајн конференцији.

- Неко сједи у Њемачкој, њему овдје неки домаћи муслимани припреме шта треба, он то само сложи. Прочита неко несувисло објашњење. Ја мислим да те стране судије ни не знају Устав БиХ и да раде по неком политичком рефлексу - поручио је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да Изборни закон Српске постоји, донесен је и ступио је на снагу.

- Што се нас тиче, он ће бити примјењиван, како смо рекли, од идуће године. Ми ћемо изборе примјењивати по Изборном закону који смо ми донијели. Нисмо стигли на вријеме да завршимо за ове изборе, нису избори једноставна ствар, они траже озбиљне припреме. Уставни суд Српске је потврдио тај закон, што је за нас релевантно, потврдио је да је тај Изборни закон у складу и са Уставом Српске и Уставом БиХ. Онда имате хајку из Сарајева, гдје се први дан након ступања на снагу подноси апелација, онда се дижу стране судије које онлајн конференцијама, са годишњих одмора, одлучују о тако важним питањима - рекао је Додик.

Додик је истакао да "и сам Изборни закон БиХ каже да Централна изборна комисија проводи изборе на нивоу БиХ за Предсједништво и Представнички дом Парламента БиХ, а што се тиче других нивоа власти, то утврђују политике".

- Они овом одлуком покривају деценијско кршење Устава и Закона. Ми ћемо остати при томе. Постоји одлука Народне скупштине према којој се неће примјењивати одлуке Уставног суда БиХ на овај начин - рекао је Додик.

ДОДИК: ЦИЉ ПРИТИСАКА АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ ЈЕ ДА ПОДРЖИ ОПОЗИЦИЈУ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је циљ сталних притисака Амбасаде САД у БиХ и изношења неистина о стању у Српској да подржи опозицију и поспјеши њихову сујету.

Додик је нагласио да су бесмислене конструкције о дуговима Републике Српске, јер постоји јасан ревизорски извјештај.

Он је навео како је Америка најзадуженија земља на свијету, са 36.000 милијарди долара дуга, што је уз БДП од 18.000 милијарди долара, дуг од 200 одсто БДП-а.

- САД емитује доларе без покрића, увлаче читав свијет у црно, покушавају да владају свијетом јер из тог свијета хоће да црпе бенефите и да покрију своје губитке - рекао је Додик.

Додик је навео да је Влада Републике Српске емитовала обвезнице, што раде све владе на свијету.