latinica  ћирилица
21/07/2024 |  09:16 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Ускоро наставак превентивне вакцинације против бруцелозе у Српској

Ветеринарским организацијама у Републици Српској наредних дана биће достављене вакцине против бруцелозе и ушне маркице, те се позивају фармери да спроведу превентивну мјеру вакцинације малих преживара, односно оваца и коза, рекао је помоћник министра за ветеринарство Српске Негослав Лукић.
Стадо оваца - Фото: ТАНЈУГ
Стадо овацаФото: ТАНЈУГ

- Само на тај начин може се спријечити појава и ширење ове болести која је зоонозног карактера, што значи да врло често оболијевају и људи који су у контакту са зараженим животињама - упозорио је Лукић.

Он је додао да бруцелоза преживара представља велики проблем и уз афричку кугу свиња тренутно је највећи изазов када је ријеч о сузбијању заразних болести животиња.

Лукић је за Срну навео да је Канцеларија за ветеринарство БиХ обавијестила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да је обезбијеђен материјал потребан за спровођење превентивне мјере вакцинације малих преживара, те да су се усвајањем Упутства о организовању спровођења вакцинације малих преживара у овој години стекли услови за наставак ове превентивне мјере.

- Нажалост, ова активност је требала бити спроведена у првој половини године на чему је Министарство у више наврата инсистирало, те упутило неколико званичних дописа Канцеларији за ветеринарство БиХ. Као разлози кашњења почетка вакцинације оваца и коза, из Канцеларије за ветеринарство БиХ су наведени проблеми у вези са набавком вакциналних ушних маркица - рекао је Лукић.

Он је додао да је у току спровођење мониторинга бруцелозе говеда који је финансиран од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Канцеларије за ветеринарство БиХ.

- Мониторингом ће бити обухваћено 55.000 говеда /млијечна грла/ старијих од 12 мјесеци - рекао је Лукић.