latinica  ћирилица
20/07/2024 |  18:53 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Добар род лубенице у Лијевче пољу (ВИДЕО)

За разлику од многих пољопривредника којима су тропске врућине умањиле род, произвођачи лубеница у Лијевче пољу имају разлога за задовољство.
Лубенице (Фото: EPA-EFE/ALAA BADARNEH, илустрација) -
Лубенице (Фото: EPA-EFE/ALAA BADARNEH, илустрација)

Високе температуре погодовале су добром овогодишњем квалитету, а проблема немају ни са увозом. Дио достигнућа представљен је на Дану лубенице у Сеферовцима код Градишке.

Боро Тополовић из Сефероваца има вишегодишње искуство у производњи лубенице. Ове године засијао је четири хектара. Каже да су први резултати из продаје охрабрујући.

- Принос ће бити одличан ове године. Продаја је почела помало. Цијене су ту солидне и добре крећу се од 50 до 60 пфенига по килограму - каже Тополовић.

Произвођачи лубеница у Лијевче пољу кажу да су, за разлику од других, у повољнијем положају јер лубеница на овом подручју доспијева касније.

- Свакако не можемо конкурусати лубеници из увоза, јер кад они имају главну сезону и кад чисте своје њиве, нама тек почиње полако да пристиже лубеница и мислим најраније што се може очекивати овдје на микролокалитету Лијевче поља је негдје почетак јула, значи око Ивањдана - каже Марко Каран, представник Агролукса из Лакташа.

Да би на пробирљивом тржишту били што конкурентнији, произвођачи у Лијевче пољу покушавају брендирати један од познатих хибрида лубенице под робном марком "бостанчић".

- Сигуран сам да ће људи позитивно реаговати на овај хибрид због квалитета меса, микросјеменки и лубенице су јако приступачне величине, два до четири килограма, јер је тренд генерално да се мање лубенице продају боље - каже Милан Живковић, регионални представник Хазере.

На Дану поља лубенице у Сеферовцима Агролуx из Лакташа представио је пет хибрида израелске компаније Хазера, четри лубенице и један диње.