latinica  ћирилица
19/07/2024 |  15:02 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Хидроелектрана "Дабар" гради се планираном динамиком (ФОТО/ВИДЕО)

Радови на Хидроелектрани "Дабар", највећем електроенергетском објекту у Реублици Српској али и у БиХ у посљедњих више од 30 година-одвијају се планираном динамиком. Пројекат хидроелектране инсталиране снаге 159 мегавата, вриједности је 661 милион марака.Х идроелектрана би у систему Електорпивреде Српске требала бити 2027.године.
Радови на изградњи хидроелектране "Дабар" - Фото: РТРС
Радови на изградњи хидроелектране "Дабар"Фото: РТРС

У пуном замаху су радови на приоритетним тачкама будуће Хидроелектране "Дабар" - ископ бране Пошћење, радови на насипу Гребак и на будућој згради машинског постројења.

- Врши се ископ на лијевом и десном боку бране, састојаће се од три преломна поља. Брана прави акумулацију од 63 милиона кубика воде заједно са још два насипа - рекао је машински инжењер ХЕ "Дабар" Марко Перућица.

- Тежак је терен, јер има пуно стијене и прослојака глине. Тако да је доста захтјевно - рекао је директор пројекта испред Интеграл инжењеринга Филип Јелаш.

На искпопу за машинску зграду, тренутно је ангажовано 100 радника кинеске Компаније „Гезуба груп“ и 30 домаћих радника. Припремају се бетонара, магацин и остала постројења. Радници из Кине већ су познати као успјешни извођачи радова на највећим бранама у свијету.

- Од осам највисочијих брана, они су изградили четири највисочије бране у свијету - навео је руководилац надзорне службе Срђана Вујадиновић.

- Тренутно је сада овдје 100 кинеских радника овдје, а биће их око 180, а биће ангажовано преко 300 локалних радника на пројекту. Тежак је, тренутно постоји један проблем везано за дизајн али надамо се да ће то ускоро бити ријешено - изјавио је замјеник генералног директора Компаније "Гезуба груп", Кина Ранг Јан Бинг.

Руководство ХЕ Дабар и ЦГГЦ из Кине - састанак (фото: РТРС)

ХЕ "Дабар" је пројекат гдје је у потпуности затворена финансијска конструкција, па са те стране нема препрека у извођењу радова.

- Обавеза наша као ХЕ "Дабар" је да еколошки минимум испунимо и тако да ће у сушном периоду ће низводни слив имати додатне количине воде, а у периоду великих вода биће спријечена плављења низводних подручја - рекао је в.д. директор ХЕ "Дабар" Данило Илић.

Ова инвестиција вриједна је 661 милион марака, припада пројектованом хидроенергетском систему хидроелектрана на Требишњици и представља најважнију хидроелектрану у систему Горњи хоризонти.