latinica  ћирилица
21/07/2024 |  17:55 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Сезонски послови све траженији међу ђацима и студентима (ВИДЕО)

Школски распуст прилика је да се ђаци и студенти одморе од обавеза. Неки то вријеме, ипак, проведу радно. Ангажовани су као сезонски радници, да би себи обезбиједили џепарац.
Сезонски радници - Фото: РТРС
Сезонски раднициФото: РТРС

Осамнаестогодишњи Виктор из Модриче школски распуст проводи радно. Посао брања сезонског воћа за њега је ново искуство, док чека да настави школовање.

- Па мало преко љета да радим пошто не идем у школу сад, завршио сам па радим, мало да зарадим. Радни дан почиње у 7, радимо од 7 до 12, пауза од 15, 20 минута и задовољан сам - каже Виктор.

На плантажи му се придружио и Тахир. Зарадиће довољно за џепарац преко љета.

- Требао ми је посао да зарадим мало пара, питао сам и примили су ме. Најзахтјевније је попети се, није толико тешко - истиче Тахир.

Прошле године посредством Омладинског центра Прњавор сезонски посао нашло је 25 ученика и студената. Овог љета могло би их бити више, а интерес за то показују и у другим локалним заједницама. Конобари, радници на грађевини и помоћни радници у производњи, берачи воћа и поврћа су најтраженији. Има и других послова.

- Нешто у суштини што би могла да ради свака особа без неког претходног предзнања, али опет да то није нешто физички пренапорно и да није нешто што их излаже превеликом ризику - каћже Дајана Башић из Омладинског центра Прњавор.

Послодавцима у Добоју и околини сезонци рјеђе требају. Млади упркос томе радо би да зараде џепарац.

Већи град, веће су могућности, па тако Бањалука има највећу понуду сезонских послова.

За сат времена рада ученици или студенти у Бијељини могу зарадити од пет до шест КМ, док за послове попут истовара сатница је и до 10 КМ. Приморје је ипак најпривлачније, јер су сезонски послови најбоље плаћени.