latinica  ћирилица
19/07/2024 |  12:17 ⇒ 12:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Шефчович: Споразуми ће отворити врата највећим страним инвестицијама у историји Србије

Потпредсједник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович изјавио је да ће споразуми који су данас потписани додатно истаћи партнерство између ЕУ и Србије и истакао да ће они отворити врата највећим страним директним инвестицијама у историји Србије.
Марош Шефчович (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Марош Шефчович (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

- Говоримо о историјском дану за Србију, као и за Европу - рекао је Шефчович, након потписивања Меморандума о разумијевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима, који је он потписао у име ЕУ.

Истакао је да је потписивањем Меморандума и Србија и ЕУ већ доказују да већ живе у ери чисте технологије.

Он је честитатао предсједнику Вучићу и Србији на, како је рекао, иницијативи коју предводе по питању сировина, батерија и електричних возила, а захвалио је и њемачком канцелару Олафу Шолцу на подршци у тој области и подсјетио на велики број европских компанија које су учествовале у потписивању споразума данас.

- Они су заиста 'крем де ла крем' онога што можете да добијете у Европи, а то су најбоље компаније, најодговорније фирме, које испуњавају обавезе социјалне корпоративне политике - поручио је Шефчович.

Подсетио је да је ЕУ већ главни инвеститор и трговински партнер Србије и оцијенио је да ће након потписивања Меморандума и споразума још већи број европских компанија доћи да ради у Србији и да ће створити високо квалитетне послове и да ће поштовати највише еколошке стандарде.

Шефчовић је навео да ће овај пројекат да подстакне још дубљу и обимнију сарадњу српских компанија и европске индустрије, наводећи да је Србија дио алијанси чији су представници данас у Београду.

- Ове иницијативе окупљају на стотине индустријалаца, иноватора и више од 80 компанија заједно размјењује знања и праксе, које ће дијелити са српским колегама. Овај пројекат ће донокети велики успех и то не само великим компанијама него и мањим компанијама у Србији - рекао је он.

Шефчовић је изразио очекивање да ће Европска академија за батерије почети да сарађује са Србијом.

Европска академија за батерије има за циљ да координира активности преквалификације и усавршавања на европском нивоу и реализује висококвалитетно оспособљавање у свим државама чланицама.

- Сигуран сам да наша академија за батерије која ради за ЕУ може да почне да ради овдје у Србији - рекао је Шефчович.