latinica  ћирилица
20/07/2024 |  18:37 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Иако је повећана потрошња, Српској неће недостајати електричне енергије (ВИДЕО)

Иако су дневне температуре посљедњих седам дана од 26 до 40 степени Целзијусових, а потрошња струје већа, у Републици Српској електричне енергије неће недостајати.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

Довољне количине обезбијеђене су још у априлу. У државама окружења биљеже рекорде у потрошњи, у односу на претходне године, али су дневни износи мањи у односу на зимски период.

Због недостатка, на СЕЕПЕКС берзи у Србији, на сатном нивоу, цијена мегаватчаса достигла 746 евра, док је у Мађарској чак 1.000 евра по мегаватсату.

На подручју Електрокрајине, гдје се налази готово половина потрошача Републике Српске, потрошња је повећана. У неким подручјима других оператора дистрибутивног система тренд је сличан или је мањи у односу на претходне године.

- Не можемо говорити о енормној потрошњи, када смо анализирали упоредне показатеље, дошли смо до закључка да је дошло до тенденције пада претходних година - наводи Огњен Куљић, директор ЗП Електро Херцеговина.

Достижу се дневни врхунци, углавном захваљујући климатизацији затворених простора. Из Електропривреде поручују ситуација није алармантна, струје ће бити, потрошња је нешто изнад планиране.

- Ми смо планирали да то буде 10.960 у јуну. Ових дана премашило смо ту вриједност, тако да смо 16. јула имали највећи конзум, око 13 милиона киловатсати електричне енергије - каже Зоран Вуковић, извршни директор за снабдијевање ЕРС.

У Хрватској је дневни пик био већ 12. јула, док је у Србији забиљежен дан-два касније. Тренд раста потрошње се биљежи у свим земљама региона.

Диспечер у Диспечерском центру Србије Драган Ракић каже да је потрошња повећана за 10 до 12 одсто.

Хидроелектране у Српској, у првом полугодишту, оствариле су просјечно тек 72 одсто очекиване хидрологије, али су достигле 90 одсто планиране производње, захваљујући појачаном раду Хидроелектрана на Требишњици. Послије ремонта, РиТЕ Угљевик је у погону, у РиТЕ Гацко ремонт ће трајати до почетка августа.

Оператори дистрибутивног система кажу да домаћа дистрибутивна мрежа може да поднесе дневне пикове. Евентуална хаваријска стања, какво је било прије мјесец дана, нико не може да предвиди, не зависи од домаће преносне мреже.