latinica  ћирилица
11/07/2024 |  22:53 ⇒ 12/07/2024 | 07:09 | Аутор: АТВ

Новаковић Бурсаћ: Нисам изненађена што је Суд БиХ одбио жалбу, изненађена сам брзином

Апелационо одјељење Суда БиХ одбило је жалбу СНСД-а, односно Ранке Перић Ромић, против одлуке Централне изборне комисије  БиХ у случају жријеба за делегата из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

ЦИК је жријебом одредила да једно мјесто делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске припадне ПДП-у, након што је одлуком Суда БиХ у поновљеном поступку уважена жалба те странке и поништена одлука ЦИК-а о додјели мандата СНСД-у.

Сњежана Новаковић Бурсаћ, која је делегат у Клубу Срба у Дому народа БиХ, а која би након жријеба у ЦИК-у требала то мјесто препустити ПДП-овом Ненаду Вуковићу, каже да није изненађења ово одлуком.

- Ја нисам уопште изненађења, осим у брзини којом су то објавили. Јуче им је прослијеђена жалба из ЦИК-а, бар смо тако информисани, а ево данас већ некакве одлуке што само говори о томе да се некоме жури - рекла је Новаковић Бурсаћ за АТВ.

Она каже да је вијест стигла са портала који служе као један мегафон неких структура, параобавјештајних структура блиских странци СДА, и неком правно-политичком подземљу.

- То је још један мали доказ, али индикативан да је Суд БиХ једно хиперпорозно тијело које је по ко зна који пут показало да је у служби политичких циљева оних које сам већ поменула - рекла је Новаковић Бурсаћ.

Општа оцјена свих грађана је да је правосуђе најлошији сегмент друштва и да је генерално рад правосудног система лош, додала је.

- Ја нисам уопште изненађења, осим у брзини којом су то објавили. Јуче им је прослијеђена жалба из ЦИК-а, бар смо тако информисани, а ево данас већ некакве одлуке што само говори о томе да се некоме жури - рекла је она.

Јелена Пајић Баштинац, генерални секретар предсједника Републике Српске, рекла је за АТВ да су сви поступци који су битни за Републику Српску, а на штету Републике Српске, на Суду БиХ експресни. Било би добро, додаје, она, да су и сви остали поступци овако ефикасни.

- Вољела бих да су и остали судски поступци који се воде пред Судом БиХ овако експресни и ефикасни, првенствено, као што су поступци против предсједника Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника. Овај поступак је на штету Републике Српске и делегата, који је дефакто воља народа, посредно, путем Народне скупштине изабран. Суд БиХ је у два наврата утврдио да ЦИК БиХ нема овлашћења да утврђује да ли је неки гласачки листић ваљан или не, него је њено овлашћење само у домену да утврди да ли је тај поступак спроведен у складу са законом. Уколико није, њено овлашћење јесте да га врати Народној скупштини која једина има овлашћење да изабере пет делегата из Републике Српске у Дом народа ПС БиХ - рекла је Пајић Баштинац.

У првом дијелу поступка, који је ишао у корист СНСД-а, ЦИК БиХ је одбијала да поступи по упутама Суда, те су на најгрубљи могући начин кршили обавезе које су им прописане процесним и материјалним законима, додала је она

- Могу да кажем да су једва дочекали пресуду на штету СНСД-а, а то је све узроковано Одлуком Уставног суда БиХ који је одлучујући о апелацији ПДП-а утврдио да је дошло до процесних недостатака у самом поступку - изјавила је Пајић Баштинац.