latinica  ћирилица
15/07/2024 |  15:17 ⇒ 16:51 | Аутор: РТРС

ЦИК измијенио властиту одлуку - мандат Вуковићу

Након што је мандат за петог српског делегата у Дому народа ПС БиХ жријебањем преусмјерила ПДП-овом Ненаду Вуковићу умјесто Сњежани Новаковић Бурсаћ, Централна изборна комисија је данас измијенила и властиту одлуку о додјели мандата из јануара 2023. године.
ЦИК (Фото: ЦИК БиХ) -
ЦИК (Фото: ЦИК БиХ)

Измијењена одлука би требало да буде објављена у службеним гласницима Републике Српске, Федерације и БиХ, након чега ће бити упућена пред Дом народа.

Руководство Дома потом заказује сједницу на којој би Вуковић требало да положи заклетву и преузме мандат. Но, због Закона о Уставном суду БиХ, скоро четири мјесеца бошњачки делегати блокирају редовне сједнице Дома, па је неизвјесно када ће се одлука ЦИК-а наћи пред делегатима.

Док из СНСД-а најављују наставак правне борбе како би доказали да им је незаконито одузет један мандат, Дом народа одржава само хитне сједнице. Једна је заказана за петак, а на дневном реду је буџет инстититуција БиХ за текућу годину.

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Радован Ковачевић рекао је данас да је Народна скупштина Републике Српске једина релевантна за избор српских делегата у овај дом и све остало је политички пројекат кршења права Српске и српског народа и рушење и Устава и Изборног закона БиХ.

Ковачевић је појаснио да је Народна скупштина информисала којих пет делегата је изабрано, што ЦИК може само да прихвати или не прихвати, а уколико сматрају да је било шта прекршено, могу тражити да Народна скупштина Републике Српске понови изборе.