latinica  ћирилица
15/07/2024 |  17:32 ⇒ 17:32 | Аутор: СРНА

Нешић: Атентати на Трампа и Фица резултат друштвених подјела и кампање линча

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић оцијенио је да су атентати на бившег америчког предсједника Доналда Трампа и словачког премијера Роберта Фица резултат дубоких подјела у друштву и кампање линча, што је недопустиво јер може имати трагичне посљедице.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Дубоке подјеле у друштву и кампање линча које се воде против неких лидера, а то смо видјели и у Америци и у Словачкој, за исход у правилу имају атентате. Хвала Богу, преживјели су и бивши амерички предсједник Доналд Трамп и словачки премијер Роберт Фицо - рекао је Нешић.

Он каже да је матрица устаљена и да интересне групе, уз помоћ својих медија и невладиних организација, демонизују мету и при томе потпуно поларизују друштво.

- Трамп је у САД прошао и судске процесе и јасно је да је дубока држава користила механизме за његову сатанизацију и елиминацију из политичког живота. И у Словачкој су раније премијера Фица покушали на исти начин провући кроз блато - рекао је Нешић за Срну.

Према његовим ријечима, у тако затрованој атмосфери, дубоко подијељеном друштву, постоји само питање ко ће притиснути окидач, а најчешће то нису плаћене особе већ обични, фрустрирани људи с проблемима и дубоком мржњом.

Он је указао на значај да друштво има изграђену свијест да "хејтерске кампање", острашћеност и непремостиве подјеле нису допустиве и да могу имати трагичне посљедице.

Подсјетио је да је по идентичној матрици убијен некадашњи премијер Србије Зоран Ђинђић који је, такође, медијски демонизован, а дио безбједносног апарата је показивао немар према његовој безбједности и десио се трагичан исход.