latinica  ћирилица
15/07/2024 |  15:30 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Ургенција из Кабинета српског члана Предсједништва упућена према три министарства

Кабинет српског члана Предсједништва БиХ упутио је допис-ургенцију и ка Министарству комуникација и транспорта у Савјету министара, као и Министарству одбране, а не само министру иностраних послова Елмедину Конаковићу, у коме траже да хитно и без одлагања буде одобрен долазак и прелет хеликоптера МУП-а Србије да би помогао гашење пожара на подручју општине Гацко, те да тако покажу одговорност према људским животима.
Кабинет српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић - Фото: РТРС
Кабинет српског члана Предсједништва БиХ Жељке ЦвијановићФото: РТРС

У допису је наглашено да хитне ситуације захтијевају хитне реакције, те да у овом моменту нема мјеста политици и међунационалним разрачунавањима, јер су људски животи и њихова имовина апсолутни приоритет.

Из Кабинета су нагласили да су добили сазнања да МИП још није одборио прелет и долазак хеликопетра МУП-а Републике Србије који би помогао у гашењу ватре, а самим тим и у санирању материјалне штете и евентуалних несрећа које могу настати ако се у најскоријем периоду пожар не стави под контролу.

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске активни су од јуче на пожаришту на територији општине Гацко са једним кју хеликоптером типа "коала".

Ријеч је о веома неприступачном терену, а гашење омета јак вјетар и изузетно висока температура ваздуха.

Овако широку пожаришну линију веома је тешко локализовати ангажовањем само једног хеликоптера, који је јуче до 12.00 часова избацио 25 тона воде, уз надљудске напоре директора Хеликоптерског сервиса Бобана Кустурића и његовог тима, и с тога је помоћ хеликоптера из Србије неопходна.

И док пилоти Хеликоптерског сервиса гасе пожар и врше медицинске евакуације пацијената, за то вријеме запослени у министарствима у Савјету министара ћуте и не реагују.

Поставља се питање да ли ће ова хитна реакција Кабинета српског члана Предсједништва пробудити запослене у овим министарствима да хитно реагују и да буде одобрен долазак хеликоптера који би значио велику помоћ на пожаришту.