latinica  ћирилица
15/07/2024 |  20:08 ⇒ 22:39 | Аутор: СРНА

Гогановић: Допис МИП-а није стигао, чим стигне даћу сагласност за улазак хеликоптера Србије

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је да у његов кабинет данас није стигао допис Министарства иностарних послова у Савјету министара у вези са издавањем дозволе за прелет хеликоптера Републике Србије који би био ангажован на гашењу пожара на подручју Гацка, заједно са хеликоптером Хеликоптерског сервиса Републике Српске.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

- Издао сам наређење шефу Кабинета да одмах провјери медијске наслове да је допис стигао у Министарство одбране и уколико је акт у међувремену стигао, у складу са процедурама и законским прописима, одмах сутра ћу потписати сагласност, након што ми акт доставе надлежне службе - изјавио је Гогановић поводом објаве министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића на друштвеним мрежама да су из МИП-а пролсиједили допис Министарству комуникација и транспорта које издаје дозволу за улазак хеликоптера Србије, уз претходну сагласност Министарства одбране.

Гогановић каже да Члан 4. Правилиника о одобравању летова јасно дефинише да летење државних ваздухоплова у ваздушном простору БиХ одобрава Министарство иностраних послова, а на основу затражене сагласности Министарства одбране и одобрења Министарства комуникација и транспорта.

- У оваквим ситуацијама не смије бити мјеста политици, морамо заштити људске животе и имовину - рекао је Гогановић, додајући да је упознат о чињеници да је ургенција у вези са овим питањем МИП-у достављена и из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- Важно је да будемо одговорни и да поступимо као Сјеверна Македонија, гдје су при гашењу пожара у помоћ притекле хеликоптерске јединице Србије, Црне Горе, Словеније и Хрватске и нико није правио проблем - нагласио је Гогановић.

ИЗ МИНИСТАРСТВА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА БЕЗ ОДГОВОРА О ОДОБРЕЊУ ХЕЛИКОПТЕРИМА МУП-а СРБИЈЕ

Министарство иностраних послова у Савјету министара није одговорило на упит Срне када ће одобрити да хеликоптери МУП-а Србије помогну у гашењу пожара на подручју општине Гацко који пријети и кућама.

На данашњи упит када ће Министарство одобрити да хеликоптери из Србије пруже помоћ у гашењу пожара код Гацка и зашто то до сада није учињено, будући да је ријеч о хитном случају јер ватрена стихија пријети кућама, у Министарству иностраних послова у Савјету министара нису пронашли вријеме да одговоре.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић позвао је надлежне у Министарству иностраних послова у Савјету министара да коначно одобре захтјев Хеликоптерској јединици Министарства унутрашњих послова Србије за улазак на подручје Гацка гдје је њихова помоћ неопходна у гашењу пожара.

Такође, Кабинет српског члана Предсједништва БиХ упутио је допис-ургенцију министру иностраних послова у Савјету министара Елмедину Конаковићу у коме траже да хитно и без одлагања одобри долазак и прелет хеликоптера МУП-а Србије да би помогао гашење пожара на подручју општине Гацко, те да тако покаже одговорност према људским животима.

у допису је наглашено да хитне ситуације захтијевају хитне реакције, те да у овом моменту нема мјеста политици и међунационалним разрачунавањима, јер су људски животи и њихова имовина апсолутни приоритет.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић пронашао је вријеме да се огласи на друштвеним мрежама гдје је објавио да су из МИП-а прослиједили допис Министарству комуникација и транспорта које издаје дозволу за улазак хеликоптера Србије, уз претходну сагласност Министарства одбране.

Кабинет српског члана Предсједништва БиХ упутио је допис-ургенцију ка Министарству комуникација и транспорта у Савјету министара, у коме траже да хитно и без одлагања буде одобрен долазак и прелет хеликоптера МУП-а Србије.

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске активни су од јуче на пожаришту на територији општине Гацко са једним кју хеликоптером типа "коала".

Ријеч је о веома неприступачном терену, а гашење омета јак вјетар и изузетно висока температура ваздуха.

Овако широку пожаришну линију веома је тешко локализовати ангажовањем само једног хеликоптера, који је јуче до 12.00 часова избацио 25 тона воде, уз надљудске напоре директора Хеликоптерског сервиса Бобана Кустурића и његовог тима, и с тога је помоћ хеликоптера из Србије неопходна.