latinica  ћирилица
15/07/2024 |  18:07 ⇒ 18:09 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Ускраћена надлежност Народној скупштини, улази се у још једну кризу

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да данашња одлука ЦИК која додјељује мандат кандидату ПДП-а у Дому народу представља финале огромне правне брљотине и Народној скупштини Српске ускраћује уставну надлежност, чиме се улази у још једну кризу.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

Бурсаћева је истакла да је ово финале и невјероватног процеса који је преузео ЦИК по политичком налогу одређених кругова из дијела међународне заједнице, у којој су ПДП и његов кандидат Ненад Вуковић инструментализовани како би се ускратила уставна надлежност Народној скупштини да бира делегате.

- Једном су покушали да инсталирају ЦИК предсједницу, а ово је покушај да се инсталира ЦИК делегат - рекла је Бурсаћева Срни.

Према њеним ријечима, данашња одлука ЦИК-а, односно измјена раније одлуке о потврђивању резултата посредних избора и додјели мандата за Дом народа, проблематична је из правних разлога.

Она је подсјетила да је предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић данас рекла да ће измијењена одлука ступити на снагу даном објаве у "Службеном гласнику БиХ".

- Што се нас тиче, овдје се одлучивало у невјероватној брзини, тако да је преочито да се журило одређеним структурама не да изађу у сусрет било коме, него да се наруши капацитет Републике Српске на нивоу Парламентарне скупштине - рекла је Бурсаћева.

Она је подсјетила да је Народна скупштина донијела одлуку којом је усвојила извјештај, па самим тим и списак делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ које је изабрала, те упозорила да се овим процесом који ЦИК води по налогу политичких инсталираних људи дерогира парламена Српске.

Према њеним ријечима, у свему томе десила су се фрапантна кршења сопствених правила и Суда БиХ и Уставног суда.

- Биће занимљиво једног дана читати ово све, како су људи били спремни да погазе правнички ауторитет или звање како би испунили одређене политичке захтјеве - констатовала је Бурсаћева.

Она је навела да је у цијелом овом поступку од ЦИК-а добила само обавјештење о датуму жријебања, и то када је жријебање било завршено.

- Овдје су се десили велики процесни пропусти од Суда БиХ, који је у овој ствари одступио од ранијег става и једноставно служио као помагач ЦИК-у - рекла је Новаковић Бурсаћ.

ЦИК БиХ донио је данас одлуку о измјени одлуке о потврђивању резултата посредних избора и додјели мандата за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске, чиме је измијењена одлука Комисије од 16. јануара 2023. године, односно њен члан у којем је име Сњежане Новаковић Бурсаћ замијењено именом Ненада Вуковића.