latinica  ћирилица
11/07/2024 |  09:05 ⇒ 09:06 | Аутор: СРНА

Забиљежен стабилан извоз млијека

Сектор прераде млијека у БиХ забиљежио је у прошлој години стабилан извоз, док је покривеност увоза извозом износила 57 одсто, истакнуто је на сједници Одбора прерађивача млијека и млијечних прерађевина при Спољнотрговинској комори БиХ.
Производња млијека - Фото: РТРС
Производња млијекаФото: РТРС

Према анализама Коморе, извоз у 2023. године износио је 131 милион КМ и већи је за 14,38 одсто у односу на претходну годину, док је увоз износио 230 милиона КМ и порастао је за 2,29 одсто.

Кључна извозна тржишта за млијеко и млијечне производе у прошлој години била су Црна Гора, Хрватска, Сјеверна Македонија и Србија, док се највише увозило из Њемачке, Хрватске, Словеније, Аустрије, Србије и Мађарске.

На састанку су представљени и подаци за пет мјесеци ове године и том приликом је истакнуто да је реализован извоз од 6.300 тона у вриједности од 12 милиона КМ, док је увоз износио 5.300 тона у вриједности од 19 милиона КМ.

Учесници састанка нагласили су да посебно радује чињеница да је и у овој години настављен у 2023. забиљежен раст извоза производа са додатом вриједношћу, односно ферментираног програма јогурта, кефира, киселог млијека, маслаца и сира.

У фокусу дискусије били су приједлози везани за превазилажење актуелне проблематике у производњи и преради млијека у БиХ, те приједлози за покретање иницијатива према надлежним институцијама за измјене и допуне законског оквира.

Састанку су присуствовали представници мљекара "Млијекопродукт" из Козарске Дубице, "Мегле" из Бихаћа, "Ливно", "Милкос" из Сарајева, те "Инмер" и "МИ 99" из Градачца.