latinica  ћирилица
14/07/2024 |  18:19 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Температуре близу 40-ог подиока, пољопривредници страхују од посљедица (ВИДЕО)

Осмог дана тропског таласа у Српској температуре поново близу 40-ог подиока. За сутра метеоролози најављују и до 41 степен. Пољопривредници зато са зебњом гледају у небо надајући се захлађењу и падавинама. Страхују да ће суша имати несагледиве посљедице.
Суша - Фото: РТРС
СушаФото: РТРС

Имајући у виду климатске промјене, озбиљна пољопривредна производња посљедњих година незамислива је без наводњавања.

Нажалост у овим екстремним условима, ни системи за наводњавање, кап по кап, не могу да спријече штете на усјевима.

- Није могло доћи до потпуног опрашивања односно формирања клипа. То је посљедица високих температура и нажалост на то нећемо моћи утицати. На овим површинама што сам могао да залијем, физиоолошко стање кукуруза значајно је повољније. Међутим, на осталим површинама кукуруз је на издисају - казао је Никола Алексић, ратар.

Забринути и повртари. Раде Јовичевић из Трњака поризводи цвеклу на 11 хектара.

Планирао је да овом културом засије још 3,5 хектара али му временски услови то не дозвољавају

- Не могу да сијем због високе температре. Џаба што имам наводњавање кад ће клица изгорити за дан, не може да опстане. Ако буду овако високе температуре више нема производње овог типа - појаснио је Јовичевић.

Вишедневна суша узима данак на свим пољопривредним културама, упозоравају стручњаци.

- Потребно је залијевање, орошавање и прекривање мрежама. То је првенствено могуће у повртарским културама јер засјењивањем тих биљака смањује се ова посљедица. Такође употреба калцијума у систем, прскање преко листа, мало већа бујност истог смањује велика оштећења од високих температута, првенствено код парадајиза и паприке. Долази до појаве ожеготина на плодовима - рекла је Гордана Гајић, инжењер пољопривреде.

Ове седмице температуре ваздуха су до 39 степени Целзијуса. Овај топлотни талас наставиће се и наредних дана.

- Ако буде падавина, очекују се негдје око 17. и 21. јула. Уколико их и буде углавном ће бити пљусковитог карактера, праћене градом. А могуће су и временске непогоде у виду појачаног вјетра, града и суперћелијске олује - нагласио је Дејан Супић, агрометеоролог.

Због суше многи крајеви су и без воде. Бијељина и околна села имају срећу да нема редукција и да воде за пиће има довољно.