latinica  ћирилица
14/07/2024 |  16:14 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

На полицама маркета све више домаћег поврћа (ВИДЕО)

На полицама маркета све је више домаћег поврћа. Иако су цијене и даље релативно високе домаћи повртари, кажу да су на граници рентабилности. Спас виде у примјени мјера за заштиту домаће производње.
Поврће - Фото: РТРС
ПоврћеФото: РТРС

Боро Тополовић, из Душанова код Нове Тополе искористио је повољне временске услове и произвео рани кромпир. Међутим, тренутне цијене на тржишту једва да покривају производне трошкове.

- Нисмо имали раних мразева и приноси су одлични. Иако је цијена преполовљена у продаји и у односу на прошлу годину је половична - рекао је Тополовић.

У сличној ситуацији су и произвођачи парадајза.

- Што се тиче производње, она је добра. Значи да се на то не можемо пожалити. И само се са цијеном можемо пожалити пошто је за 30 одсто мања цијена него прошле године - рекао је произвођач парадајза из Ситнеша Срђан Драгомировић.

Повртари кажу да је ниска откупна и висока продајна цијена поврћа у супермаркетима директна посљедица увоза и незаштићености домаће производње.

- Рентабилност је већ изгубљена и неки наредни период ми више не знамо шта да радимо јер имамо у бити државу која нам је омча око врата. Јер тај Савјет министара или поједини министри већ деценију и по гласају односно скидају са дневног реда и саме те приједлоге за заштиту домаће производње - навео је предсједник Удружења повртара Републике Српске Дарко Илић.

БиХ у складу са потписаним трговачким уговорима има право увођења заштитних мјера. Повртари кажу да би оне биле ефикасне и ријешиле проблем ниске откупне цијене да се уведу само на мјесец дана када за продају пристигне домаће поврће.