latinica  ћирилица
14/07/2024 |  12:48 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Вучић: Египатске компаније позване на Експо 2027.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас на египатско-српском пословном форуму у Каиру да двије земље отварају нову еру у односима, као и у економској сарадњи и позвао египатске компаније да учествују у специјализованој изложби Експо 2027. године у Београду.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr)

Вучић је захвалио египатском премијеру Мостафи Мадбулију што га их је угостио како би двије земље додатно оснажиле међусобну сарадњу, као и између компанија и подстакле економску и трговинску размјену, затим у области туризма и слично.

Он је истакао да би независне и суверене земље требало да се повезују и нагласио да се од великих сила не може добити.

- Оно што ми можемо да добијемо из наше сарадње, неће бити условљено ничим, нити од стране неког другог. Ово је чисто пријатељство. И једни и други имамо интересовање да сарађујемо због добробити људи. Ја у ову сарадњу вјерујем, као и у визију предсједника Ал Сисија - рекао је Вучић.

Најавио је да ће авио-компанија "Ер Србија" у наредним недјељама или за два мјесеца поново да крене са летовима између Београда и Каира, чиме ће бити успостављена још боља конекција између Египта и Србије.

Предсједник Србије је оцијенио да је у протекле двије године мир постала готово забрањена ријеч.

- Морамо да се залажимо за мир, да заговарамо мир. Ми хоћемо да видимо одговорност и стабилност и не тражимо ништа друго. Не желимо да видимо да се политички противници убијају било гдје у свијету - рекао је Вучић.

Египатски премијер Мостафа Мадбули оцијенио је да организовање египатско-српског привредног форума у Каиру означава нову еру у развоју економских односа двије земље, која иде у корак са изузетним политичким односима.

- То осликава нашу заједничку посвећеност да оснажимо наше економске везе и да проширимо инвестициону сарадњу између Египта и Србије - рекао је Мадбули.

Похвалио је напоре Србије да достигне економски просперитет.

- Ово је заиста довело до импресивних резултата, на примјер да постигнете једну од највиших стопа раста у Европи током пандемије ковида 19, упркос економским изазовима који су то све пратили - рекао је Мадбули.

Он је указао да више од сто година Египат и Србија уживају уважене политичке односе, који су чврсто зацементирани снажним партнерством и заједничким погледом да се постигне праведан свјетски поредак.

Мадбули је поздравио потписивање Споразума о слободној трговини између Египта и Србије и оцијенио да ће споразум вишеструко увећати трговину између двије земаље у наредних пет година.

- Као једна од највећих нација на Западном Балкану, Србија представља капију за улаз европске робе у регион, поред тога што омогућава друге бенефите кроз иницијативу "Отворени Балкан", које ће омогућити египатској роби да без неких царинских ограничења уђе на тржиште - рекао је Мадбули.

Он је додао и да је Египат "капија за улаз српских производа у Африку кроз споразум о слободној трговини који Каиро има са афричким континентом".

Мадбули је рекао да Србија и Египат морају изабрати области сарадње које ће да осликају заједничке интересе двије земље, а ријеч је о пољопривреди, комуникацијама, информационо-комуникационим технологијама, инфраструктури и становању.