latinica  ћирилица
15/07/2024 |  17:51 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Берба дувана у Семберији и Посавини почела 15 дана раније (ВИДЕО)

Тропске температуре могле би да оберу дио овогодишњег рода дувана, чија је берба на 200 хектара у Семберији и Посавини почела 15 дана раније.
Берба дувана - Фото: РТРС
Берба дуванаФото: РТРС

Не буде ли до краја седмице падавина, ништа од очекиваног приноса, али ни квалитета сувог листа. Ситуација је, због наводњавања, боља у Посавини.

Предузеће "Дуван" повећало је откупну цијену сувог листа за 33 одсто, што је био подстицај за кооперанте да не смањују површине под овом индустријском биљком.

Земља сува ко барут жељна кише, а дуван губи битку са сушом која узима данак. Ожеготине на листовима смањују квалитет и обарају откупну цијену.

Сигурну добит произвођачи имају од раније засађеног дувана. Напунили су сушаре и то првом класом, међутим сваки дан без падавина доводи у питање очекивани принос познијег дувана који по дулуму износи од 150 до 200 килограма.

Киша би добро дошла дувану, али и сезонцима који "поране" прије сванућа да би побјегли са њиве прије него што сунце буде у зениту.

Недостатак радне снаге све више ограничава ову производњу, иако су дневнице од 70 до 110 КМ. На њиви су углавном радници старији од 50 година.

Трошкови производње су све већи. Ове године повећани су откупна цијена и подстицаји ресорног министарства и локалне заједнице, с којима ће за трећу класу дувана произвођачи добити више од шест КМ, а они који су у систему ПДВ-а, марку више. Организатор производње додатно подстиче оне који остварују добар принос.

Због топлотног таласа који је најављен и за наредних десет дана уз могуће локалне пљускове и град, неизвјесно је да ли ће 100 коопераната испунити план откупа предузећа "Дуван", који ће почети у првим данима августа.

Једно је сигурно, због велике потражње на свјетском тржишту, пласман сувог листа је обезбијеђен.