latinica  ћирилица
10/07/2024 |  15:20 | Аутор: СРНА

"Није примљен предмет са Галићевим именом"

Из Министарства правде у Савјету министара Срни је речено да нису примили предмет са именом замјеника директора Агенције за истраге и заштиту Зорана Галића које је побјегао у Хрватску, а обухваћен је истрагом због примања дара и злоупотребе положаја док је био директор Граничне полиције БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Из Министарства правде подсјећају да у предметима међународне правне помоћи, у складу са Законом о међународној правној помоћи у кривичним стварима, никада не поступају самоиницијативно, већ искључиво на захтјев мјеродавних правосудних или полицијских тијела.

Истичући да у њиховом рачунарском систему не постоји предмет са Галићевим именом, из Министарства правде наводе да ће, ако и кад тај предмет буде примљен, поступати у складу са законом, те важећим уговорима.

Међународна правна помоћ у кривичним стварима подразумијева и поступке екстрадиције.

Сипа је јуче, по налогу Тужилаштва БиХ, провела акцију кодног назива "Шљивице" у којој је ухапшено 13 лица која су осумњичена за организовани криминал у вези са кривичним дјелима недозвољен промет акцизних производа, недозвољено складиштење робе, недопуштена трговина и прање новца, док је једно лице у бјекству.

Из Тужилаштва БиХ јуче је саопштено да су помоћник командира Јединице Граничне полиције Требиње Благоје Миловић и држављанин БиХ и Хрватске Ивица Баго ухапшени због сумње на организовани криминал и друга кривична дјела, док је Галић побјегао у Хрватску.

Из Тужилаштва су саопштили да се сумња да је за сада непознато лице из институција укључених у истрагу Галић доставило информацију о истрази и планираним мјерама и радњама против њега, чиме би починило кривично дјело повреда тајности поступка.

Галић је прије фунције замјеника директора Сипе био директор Граничне полиције БиХ.

Медији преносе да Галић, осим држављанства БиХ, има и хрватско, те да Споразум БиХ и Хрватске о изручењу држављана не би требало да буде сметња да он буде изручен.