latinica  ћирилица
05/07/2024 |  16:58 ⇒ 18:01 | Аутор: СРНА

Ковачевић: СДА и Изетбеговић озбиљни само у једном - да се наруше права Срба и да српског народа више не буде у БиХ

Једини проблем који и СДА и сви други имају са Декларацијом која је усвојена на Свесрпском сабору јесте тај што су Српска и Србија заједно, одлучно и званично рекле да неће допустити да се више крши Дејтонски мировни споразум и да се крше права српског народа у БиХ, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- То је једини проблем који они имају - рекао је Ковачевић за Срну коментаришући позив предсједника СДА Бакира Изетбеговића упућен Савјету за провођење мира да хитно заустави активности Србије и Републике Српске, којима се, како каже, подрива мир у БиХ, те да се ради о реализацији планова који су садржани у документима САНУ 1 и САНУ 2.

Ковачевић је нагласио да се не ради, на било који начин, о томе да Српска и Србија Декларацијом крше било шта из Дејтонског споразума, него се ради управо о томе да су и Српска и Србија рекли да више није могуће и да више неће дозволити да се Дејтонски споразум крши и да се нарушаваају права српског народа.

- Видимо да се Бакиру Изетбеговићу и СДА причињавају разне фатаморгане, а она која је најпознатија јесте меморандум САНУ. Не постоји никакав меморандум САНУ-а, али постоје права српског народа која су гарантована међународним споразум какав је Дејтонски споразум, а који је, између осталог, потписала и Србија, а Република Српска све његове анексе. На основу тога имамо право да кажемо да нећемо дозволити да се наша права крше и то ћемо у будућности и те како одлучно радити и на томе инсистирати - поручио је Ковачевић, који је делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

То што Бакир Изетбеговић и СДА тврде да Република Српска и Република Србија крше било шта из Дејтонског споразума, а у истој реченици позивају на реакцију ПИК-а, који у Дејтонском споразуму не постоји и не спомиње се нигдје, ни у једном анексу Дејтонског мировног споразума, каже Ковачевић, сасвим довољно говори о томе колико су они озбиљни у поштовању тог споразума.

Он је указао да су они озбиљни само у једном и само у једној намјери - да се наруше права српског народа и да српског народа у БиХ више не буде.

- Али, господо, морате да схватите да сада, захваљујући предсједницима Милораду Додику и Александру Вучићу, постоји јединствен одговор Републике Српске и Републике Србије и цијелог српског народа. Неће вам проћи, Република Српска ће бити вјечна - поручио је Ковачевић.