latinica  ћирилица
05/07/2024 |  17:02 | Аутор: СРНА

Уставни суд: Рок за одлазак страних судија не може бити унапријед одређен

Крњи Уставни суд БиХ саопштио је да "рок за 'одлазак' међународних судија из тог суда не може бити одређен унапријед, већ то може да се догоди када престане потреба за њиховим присуством у суду, односно када домаће судије са својих пет гласова буду саме могле одлучивати о питањима апстрактне оцјене уставности".
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Крњи суд појашњава да "одлазак међународних судија није један од услова за почетак преговора БиХ с ЕУ".

- Уставни суд поново позива све оне који прижељкују или захтијевају одређивање рока за одлазак међународних судија из Уставног суда да употријебе свој ратио иурис и упитају се зашто су уопште међународне судије стипулиране у Устав БиХ и зашто тај задатак не може бити повјерен држављанима сусједних држава - навели су из крњег Уставног суда.

Из овог суда су, поводом изјава "да не постоји храброст да се одреди рок за одлазак странаца из Уставног суда", истакли да захтјев за одређивање рока за одлазак страних судија Уставни суд доживљава као атак.

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза изјавио је јуче да у БиХ не постоји храброст да се одреди рок када би стране судије требало да напусте Уставни суд БиХ.

Буноза је рекао да је покушано да се пронађе рјешење за ово питање, али да за то нема спремности. "Према Уставу БиХ, након истека првог мандата, прије 21 годину, ми смо требали то дати домаћим институцијама. Надам се да ће бити храбрости да се то ријеши", истакао је Буноза