latinica  ћирилица
05/07/2024 |  16:44 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Предсједништво утврдило Приједлог закона о буџету институција БиХ (ВИДЕО)

Предсједништво БиХ утврдило је на данашњој ванредној сједници Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2024. годину.
Предсједништво БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Предсједништво БиХФото: Уступљена фотографија

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијаниће је рекла да ће Приједлог буџета, у облику који је доставио Савјет министара, бити упућен Парламентарној скупштини БиХ.

- Чињеница да се крећемо у оквирима буџета, како је то прослиједио Савјет министара и није било посебно могућности да се мијења - рекла је Цвијановић након сједнице.

Изразила очекивање да ће предложени буџет проћи процедуру у Парламентарној скупштини и да ће ступити на снагу, како би буџетски корисници имали поуздана средства за функционисање система.

Цвијановићева је рекла да је било одређених захтјева за неким повећањима, али да су то били нереални захтјеви.

Она је рекла да је Предсједништво уважило све оно што је образложио извјестилац - министар финансија и терезора у Савјету министара Срђан Амиџић, те захвалила што је дао квалитетна образложења како би била сузбијена сва нереална очекивања.

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић изјавио је да је, након што је Предсједништво БиХ данас усвојило приједлог буџета БиХ за ову годину, сада на потезу Парламентарна скупштина БиХ.

- Буџет је у складу са оним како се понашају институције на нивоу БиХ и то је потрошачки буџет зато што највећи дио средстава одлази на плате - рекао је Амиџић новинарима у Сарајеву након сједнице Предсједништва БиХ.

Он је истакао да је интерес био да издвајања ентитета у којима се одвија реалан живот не буду већа у односу на претходну годину, што је и уважено.

- Поједини велики потрошачи, који су много трошили, смањени су, између осталог ту је и Министарство одбране - рекао је Амиџић.

Савјет министара усвојио је јуче Нацрт буџета институција БиХ за 2024. у износу од 1.355.400.000 марака, а који је у односу на прошлу годину већи за 40 милиона.

Пошто је Нацрт закона о буџету добио подршку Савјета министара, послат је у Предсједништво, које је и формални предлагач буџета и које га шаље на одобравање у Парламентарну скупштину БиХ, гдје треба да добије подршку оба дома.

За сервисирање међународних обавеза предвиђена је милијарда и 440 милиона. Усвајање буџета предуслов је за добијање средстава из Плана раста за Западни Балкан.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је да је усвајањем Нацрта буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2024. годину створене претпоставке за имплементацију новог плана раста ЕУ.