latinica  ћирилица
05/07/2024 |  14:50 ⇒ 16:46 | Аутор: РТРС

СНСД: Тужбе против чланова ЦИК-а: Спремни излазимо на изборе и очекујемо побједу (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да та странка одбацује процедуру и бламажу која је допринијела томе да на крају Централна изборна комисија БиХ додијели мандат делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из Народне скупштине Републике Српске кандидату ПДП-а.
Предсједништво СНСД-а - Фото: РТРС
Предсједништво СНСД-аФото: РТРС

Додик је најавио да ће СНСД користити сва политичка средства да се избори за заштиту интереса Српске у Дому народа.

- То не може да се прихвати као легитимно и легално. Ми смо спремни да, користећи сва правна средства, у вези с тим идемо до Стразбура и тамошњег Европског суда за људска права - рекао је Додик.

Истакао је да се таквим избором делегата опозиције урушава повјерење у изборни систем.

Додик је нагласио да ће на том плану појединачну приватну тужбу поднијети и кандидат СНСД-а и то против свих чланова ЦИК-а због злоупотреба и кршења закона.

- Не вјерујемо у правосуђе БиХ и одбијамо све то, али хоћемо да покажемо колика је ово све бламажа и ништа друго. Такође, када је ријеч о процесу против мене пред правосуђем БиХ, ја сам на то пристао како бих показао колико је све то бесмислено - рекао је Додик.

Додик је поновио да избор делегата у Дому народа примарно треба да врши Народна скупштина, те да је оно што су направили ЦИК и други фактори неприхватљиво подметање.

Додик је рекао је да СНСД спремно излази на локалне изборе у октобру и да очекује побједу.

- Излазимо на изборе у 76 локалних заједница, од чега 64 у Републици Српској, 11 у ФБиХ, плус Брчко дистрикт. Од 64 начелничке и градоначелничке позиције у Српској, имамо свог кандидата у 63, а за Купрес имамо заједничког кандидата којег подржавамо. Имамо и четири кандидата за начелника у Федерацији БиХ - рекао је Додик након сједнице Предсједништва СНСД-а.

Додик је истакао да су односи са коалиционим партнерима веома добри, да ће СНСД водити фер кампању и да то очекује од свих учесника локалних избора.