latinica  ћирилица
05/07/2024 |  16:33 ⇒ 16:34 | Аутор: СРНА

Шулић: Уставни суд БиХ нема право да расправља о темама које су у надлежности Српске

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је да Република Српска одлучује о земљишту и објектима на подручју Српске, као што то ради и Федерација БиХ, те да Уставни суд БиХ нема право да расправља о земљишту на Јахорини које се налази на подручју Републике Српске.
Денис Шулић (Фото: instagram.com/denis.sulic) -
Денис Шулић (Фото: instagram.com/denis.sulic)

Шулић је истакао да Уставни суд БиХ нема право да расправља о било којим темама које су везане за надлежности које су искључиво Српске.

- Уставном суду БиХ, односно ФБиХ боље би било да гледају шта ће са рудником Вареш које је дато без било какве концесионе накнаде или са минималном накнадом, без икакве студије изводљивост, било каквог процеса који претходи у свим нормалним земљама када је у питању ископавање рудних богатстава, они су дали некој британској компанији да извачи богатсво како ФБиХ тако и свих грађана БиХ и да праве од ФБиХ неку такозвану "афричку земљу" - сматра Шулић.

Он је истакао да политичари у ФБиХ, уколико желе да од своју земљу која им је дата на управљање Дејтонским мировним споразумом, а то је ФБиХ, желе да направе "афричку земљу" морају знати да колеге у Републици Српској неће дозволити да било ко прави од Републике Српске "афричку земљу" и да се овдје понаша колонијално.

Он је указао да су апелацију покренули они, који су док су били на нижим функцијама, давали земљу одређеним инвеститорима у својим градовима и општинама потпуно бесплатно или испод цијене, док је у овом случају, на Јахорини, ријеч о инвестотору који жели да улаже у садржаје, нова радна мјеста у привредни развој тог дијела Српске.

- Тај инвеститор је и понудио цијену која је већа од тржиште цијене. Знам да то њих боли, а волио би да такве пројекте имамо и на Бјелашници и било гдје и у ФБиХ. Позивам људе тамо да се отргну окова колонијализма којима су заковани због њихових политичких представника - поручио је Шулић.

Крњи Уставни суд БиХ требало би у четвртак, 11. јула, да разматра захтјев 13 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора с Републиком Српском због доношења Одлуке о начину и условима продаје некретнина у власништву Републике Српске које се налазе у оквиру посебног подручја Јахорина јавним надметањем.

На пленарној сједници ове правосудне институције неће учествовати ниједан судија из реда српског народа јер је још 2022. године мандат истекао Миодрагу Симовићу, а Златко Кнежевић је отишао у пријевремену пензију, па је у овом суду двоје бошњачких и двоје хрватских судија, као и Албанац, Швајцаркиња и Њемица које је изабрао Европски суд за људска права.