latinica  ћирилица
05/07/2024 |  16:38 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Чубриловић-Форто: Главни приоритет Српске и ФБиХ завршетак пута Фоча-Шћепан Поље (ВИДЕО)

Један од главних приоритета и Републике Српске и Федерације је завршетак магистралног пута Фоча-Шћепан Поље, али и реконструкција Унске пруге. Ово су закључци састанка министра саобраћаја и веза Српске Недељка Чубриловића и министра комуникација и транспорта у Савјету министара, Едина Форте у Бањалуци.
Магистрални пут Фоча - Шћепан поље - Фото: РТРС
Магистрални пут Фоча - Шћепан пољеФото: РТРС

Наглашено је и да је у БиХ неопходно изградити још ауто-путева, али да велики проблем за завршетак тих, али и многих других инфраструктурних пројеката, представљају нераспоређена средства од акциза-више од 250 милиона марака, која су блокирана.

Након четири деценије, прича прераста у дјело. Већина ствари усаглашена на нивоу ентитетских и власти БиХ.

Данас и потврђено, носилац пројекта изградње пута Фоча-Шћепан поље биће Република Српска.

- Договорили смо слијед корака о будућим инвестицијама у већини ствари. Захваљујем министру Форти за његов ангажман да се коначно ријеши питање пута Фоча - Шћепан поље и моста са Црном Гором, као и на свим сагласностима које добија Република Србија као иницијатор изградње заједничких објеката на самој граници са Србијом - рекао је Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

До краја јула очекује се расписивање заједничког тендера за изградњу моста и километра приступне цесте на дионици Фоча-Шћепан Поље.

Средином мјесеца у Бањалуци биће одржан састанак са представницима Црне Горе.

- Остатак тог пута по неким процијенама коштаће и до 100 милиона евра. Настављају се разговори са Свјетском банком у вези овог пројекта. Моја процјена је да би уколико кренемо са овим аранжманом имали озбиљна бесповратна средства - истакао је Един Форто, министар комуникација и транспорта у Савјету министара.

Без бесповртаних средстава БиХ неће моћи кренути у реализацију инфраструктурних пројеката из области жељезничког саобраћаја.

Сваки пројекат у овој области изискује стотине милиона евра.

- Изузетно је важно постизање договора са Хрватском око пуштања у рад неких пруга које данас нису у функцији између нас и њих, а такође повезивање овог региона, почев од луке Плоче па до Беча, Чешке и осталих европских земаља - додао је Чубриловић.

Форто је казао да је на састанку говорено о Унској прузи која од Бањалуке иде јужно према лукама у Хрватској.

- Унска пруга је тренутно запуштена и ми са Републиком Хрватском имамо договор да идемо у поновну реконструкцију исте, а прва фаза обнове је студија која ће показати шта је потребно да се она реконструише - навео је Форто.

Он истиче да је БиХ, обезбиједила средства за ову намјену.

БиХ због недостатка средстава није завршила многобројне инфраструктурне пројекте, кажу ресорни министри.

До сада је изграђено око 220 километара ауто-путева, али, сматрају да то није довољно.

Још увијек постоји 250 милиона КМ нераспоређених средстава од акциза за путеве, али би требало, кажу урадити методологију расподјеле средстава, а не да неоскоришћени стоје на рачунима.