latinica  ћирилица
04/07/2024 |  15:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Мицкоски поручио Радеву и Мицотакису: Вријеме савијање кичме је прошло

Премијер Сјеверне Македоније Христијан Мицкоски позвао је данас предсједника Бугарске Румена Радева и грчког премијера Киријакоса Мицотакиса да се навикну на нову политику Владе у Скопљу, која штити интересе грађана.
Христијан Мицкоски (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Христијан Мицкоски (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Он је поручио да су Македонци мала и мирна нација спремна да гради добросусједске односе са свима, али да “сарадњу виде као двосмјерну, а не једносмјерну улицу“.

Мицкоски је то рекао током посјете Ђевђелији коментаришући изјаву Радева, послије састанка са Мицотакисом у Атини, да “руководство РСМ није спремно“ и да “власти у Скопљу не познају уставно право“.

- Прошла су времена када када су у македонској Влади сједили политичари савијене кичме, политичари који се понижавају, политичари који су спремни да потпишу све само не да штите интересе македонских грађана, а с друге стране, притом машу македонском заставом и истовремено пљачкају државу и грађане - рекао је Мицкоски.

Морају се, каже, навићи на политичаре који су ту да штите интересе грађана, да раде за добро отаџбине, за будућност, а "ми смо спремни да градимо добросусједске односе са свима".

- Моја порука обојици, иако су они искуснији од мене, дуже су на својим функцијама, један је предсједник државе, други је премије: Ми смо миран, мали народ, један од најмањих на Балкану, спремни смо са сваким да сарађујемо и сарадњу видимо као двосмјерну улицу.... - поручио је Мицкоски.

Он је позвао Радева и Мицотакиса да сарађују на економском развоју држава и зближавању народа, а поводом коментара о неразумијевању политике сматра да се добросусједска политика не гради "са омаловажавањем и увредама".

- Навикао сам на понижавања и увреде, цијели живот ми је тако, али некако увијек на крају побиједим. Видјећемо како ће бити у овом случају. Желим да као балканске државе слиједимо примјере других држава, као што су балтичке, скандинавске, и да сви заједно са изграђеним мостовима, сложеним, спојеним, наступамо на трећим тржиштима, пред званичницима у европским Унија, свуда у свијету - навео је Мицкоски у изјави новинарима, пренио је скопски портал Данас.

Хајде, поручио је, да градимо добросусједску политику.

- Са омаловажавањем и увредама то није тако. Ако су тако одлучили, мислио сам да смо такво понашање оставили у средњем вијеку, мислио сам да сада, у 21. вијеку, треба да разговарамо како да заједнички развијамо нашу заједничку економију, образовање, туризам, да умрежавамо људе, да смо све ближи. Спреман сам да причам о томе и мислим да би моји саговорници са те стране требало да преиспитају своје изјаве и понашање. Ја нисам тај. Ко сам ја да им говорим шта да раде - рекао је Мицкоски.